Na hlavný obsah

Eurokomisia obvinila Apple zo zneužívania dominantného postavenia na trhu

Mohlo by sa to skončiť aj vysokou pokutou.

Eurokomisia obvinila Apple zo zneužívania dominantného postavenia na trhu
Na archívnej snímke z 3. januára 2019 logo spoločnosti Apple sa nachádza na okne jednej z predajní spoločnosti v New Yorku. Foto: SITA/AP

Apple podľa predbežného vyšetrovania Európskej komisie (EK) porušil pravidlá Európskej únie týkajúce sa hospodárskej súťaže. Informujú o tom v pondelok (1. 5.) agentúry Reuters a DPA.

Americký koncern podľa EK obmedzil prístup k svojej technológii bezkontaktných platieb pre mobilné zariadenie. Tým narušil konkurenciu v oblasti mobilných peňaženiek a zvýhodnil svoje vlastné riešenie Apple Pay.

To by sa mohlo skončiť udelením vysokej pokuty a nariadením, aby Apple otvoril svoj systém mobilných platieb pre konkurentov.

EK uviedla, že zaslala Apple svoje obvinenia vo forme takzvaného oznámenia o námietkach (statement of objections). V ňom opisuje, ako koncern zneužíval svoje dominantné postavenie na trhu.

„Máme náznaky, že Apple obmedzoval prístup tretích strán ku kľúčovej technológii potrebnej na vývoj konkurenčných riešení mobilnej peňaženky pre zariadenia Apple,“ uviedla komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Podľa predbežného skúmania dospela EK k záveru, že Apple zrejme obmedzoval hospodársku súťaž, z čoho profitovala jeho služba Apple Pay.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet