Na hlavný obsah

Eurokomisia predstaví plán na obnovu Ukrajiny

Konkrétna výška finančného balíka nie je jasná.

Eurokomisia predstaví plán na obnovu Ukrajiny
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) sa chystá predstaviť plán na obnovu Ukrajiny, ktorého súčasťou má byť aj balík finančnej pomoci vrátane výhodných pôžičiek. Napísali o tom agentúra Reuters a denník The Guardian.

Komisia chce tiež ďalej skúmať možnosť, či by sa dal na nápravu vojnových škôd využiť majetok zhabaný v rámci sankcií proti ruským a bieloruským oligarchom. Návrh EK predstaví v stredu (18. 5.), o konkrétnej výške finančnej pomoci zatiaľ nie je jasno.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných činiteľov únijnej exekutívy uviedla, že nový balík krátkodobej finančnej pomoci by mal pokryť náklady na prevádzku ukrajinského štátu na dva mesiace.

Peniaze by mali ísť prevažne z rozpočtu EÚ a od jednotlivých členských krajín. Zatiaľ teda zrejme nie zo spoločnej pôžičky na finančných trhoch, o ktorej Brusel predtým uvažoval.

Pôžičky či granty?

Ukrajina podľa vyjadrení svojich predstaviteľov potrebuje na základnú prevádzku štátu v nasledujúcich troch mesiacoch 15 miliárd eur. Pokryť nimi mieni ako platy či dôchodky, tak aj výdavky vyvolané ruskou agresiou.

EÚ preto zvažovala, že si v záujme finančnej pomoci Ukrajine zoberie ďalšiu spoločnú pôžičku na finančných trhoch v objeme 10 miliárd eur. Ďalších päť miliárd eur by podľa predstáv Bruselu mali krajine devastovanej ruskou inváziou poskytnúť Spojené štáty, ktoré už túto sumu prisľúbili.

Medzinárodný menový fond (MMF) v apríli odhadol, že Ukrajina potrebuje každý mesiac minimálne päť miliárd dolárov (4,6 milióna eur). Šéfka MMF Kristalina Georgievová zároveň vyzvala, aby podpora mala formu dotácií a nie pôžičiek.

Krajiny Únie sa rôznia v názore na to, ako Ukrajinu podporiť. Napríklad Nemecko podporuje pomoc vo forme grantov. Iné krajiny sú skôr prívržencami pôžičiek. Tie však Ukrajina pravdepodobne nebude môcť splácať, napísala agentúra Reuters.

Ak by sa Únia nakoniec rozhodla pre spoločnú pôžičku na finančných trhoch, bolo by to druhýkrát v histórii, keď po takomto kroku siahla. Po prvý raz sa štáty EÚ na spoločnej pôžičke v objeme 750 miliárd eur zhodli pre pandemickú krízu predvlani.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet