Na hlavný obsah

Európa musí ukázať silu, odkázal lídrom Zelenskyj

S lídrami Únie sa spojil cez videoprenos.

Európa musí ukázať silu, odkázal lídrom Zelenskyj
Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Európa musí ukázať svoju silu a schváliť šiesty balík sankcií proti Rusku, odkázal v pondelok (30. 5.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj premiérom a prezidentom členských štátov EÚ, ktorí v Bruseli na mimoriadnom samite rokujú o ďalšej pomoci bojujúcej Ukrajine.

S lídrami bloku sa spojil cez videoprenos a podľa agentúry Unian ich vyzval, aby sankčný balík zahŕňal embargo na dovoz ruskej ropy.

„Európa musí ukázať, že je silná. Pretože len silu Rusko vníma ako argument. Nadišiel ten čas, keď nebudete rozdelenie, nebudete roztrieštení, ale jednotní. Väčšia jednota je skutočne základom moci,“ povedal Zelenskyj.

Európskych lídrov vyzval, aby zabudli na hádky a ukončili vnútorné spory a šarvátky. Tie podľa neho len Rusko podnecujú k vyvíjaniu väčšieho tlaku na Európu. „Šiesty sankčný balík musíte schváliť,“ dodal prezident.

Lídri európskej dvadsaťsedmičky majú podľa ukrajinského štátnika dať zelenú embargu na dovoz ruskej ropy. To je ale práve tou najvýbušnejšou témou v pondelok popoludní začatého dvojdňového rokovania v Bruseli.

Proti zákazu je Maďarsko

Zákaz Európska komisia navrhla už takmer pred mesiacom, proti opatreniam sa ale od začiatku stavia Maďarsko, ktoré má výhrady aj napriek ponukám výnimiek týkajúcich sa stredoeurópskych krajín.

Zelenskyj zdôraznil, že Rusko od 8. apríla, keď EÚ schválila zatiaľ posledný, piaty sankčný balík, zosilnelo svoju agresiu voči Ukrajine. Podľa Unianu lídrom pripomenul počty zabitých detí alebo vypálených ruských rakiet a doplnil, že z obetí a škôd na Ukrajine viní len Moskvu. Zopakoval tiež predchádzajúcu pozíciu Kyjeva, že je potrebné zaviesť embargo na dovoz ruskej ropy.

„Aby Rusko pocítilo cenu za to, čo robí Ukrajine aj celej Európe, aby Európa bola nezávislá aspoň od ropnej časti ruských energetických zbraní,“ dodal Zelenskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet