Na hlavný obsah

Európania chcú zelenšiu a spravodlivejšiu Úniu

Na Deň Európy sa skončila Konferencia o budúcnosti Európy.

Európania chcú, aby Európska únia (EÚ) bola spravodlivejšia, solidárnejšia, aby bojovala proti klimatickej zmene a aby rýchlejšie prijímala rozhodnutia. Vyplynulo to z konzultácií s obyvateľmi členských štátov.

Takzvanú Konferenciu o budúcnosti Európy ukončili v Štrasburgu symbolicky v pondelok (9. 5.), keď si pripomína Deň Európy.

Konzultácie s Európanmi trvali vyše roka. Ich výsledkom je správa so 49 návrhmi, ako zlepšiť fungovanie EÚ a života v nej.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Jedným z hlavných záverov je požiadavka na zrušenie jednomyseľného hlasovania. To v súčasnosti platí vo viacerých oblastiach vrátane financií, daní či sociálnej politiky.

„Vždy som tvrdila, že jednomyseľnosť v niektorých kľúčových oblastiach nemá zmysel, ak chceme rýchlejšie postupovať,“ povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Práve zdĺhavé rozhodovanie je jednou z hlavných výhrad obyvateľov. Podľa predsedníčky Európskej komisie, udalosti posledných dvoch rokov ukázali, že Únia by mala zohrávať významnejšiu úlohu v oblasti zdravotníctva, obrany či zahraničnej politiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet