Na hlavný obsah

Europoslanci navrhli reformu volieb do Európskeho parlamentu, má zjednotiť pravidlá

Podľa návrhu by celá únia volila spoločne.

Europoslanci navrhli reformu volieb do Európskeho parlamentu, má zjednotiť pravidlá
Poslanci Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Európsky parlament v utorok (3. 5.) schválil návrh reformy európskych volieb, ktorej cieľom je zjednotiť spôsob výberu europoslancov v jednotlivých členských štátoch, zaviesť celoeurópsky volebný obvod a dať občanom možnosť hovoriť pri výbere šéfa Európskej komisie.

O europarlamentnej legislatívnej iniciatíve budú momentálne rokovať členské krajiny únijného bloku. Na nový volebný proces a dodržiavanie predpisov by mal podľa predstáv europoslancov dohliadať novovytvorený Európsky volebný úrad.

Členské krajiny majú, pokiaľ ide o výber europoslancov, rôzne národné pravidlá. Cieľom schválenej iniciatívy je tieto pravidlá zjednotiť a tiež určiť jednotný dátum konania európskych volieb.

Podľa návrhu EP by celá únia volila spoločne v Deň Európy, teda 9. mája. Občania EÚ by mohli voliť v ktoromkoľvek členskom štáte, a to aj korešpondenčne.

Voliči by mali dva hlasy

Europoslanci navrhujú, aby každý volič v eurovoľbách disponoval dvoma hlasmi: prvým ako doteraz v národnom a druhom v celoeurópskom volebnom obvode, v ktorom by kandidátky zostavovali a ponúkali jednotlivé európske politické strany.

Týmto spôsobom by sa volilo 28 dodatočných poslancov, pričom líder straníckej celoeurópskej kandidátnej listiny by bol zároveň kandidátom tejto politickej skupiny na predsedu Európskej komisie.

Na kandidátnych listinách by museli byť rovným spôsobom zastúpení muži a ženy. Iniciatíva preto spomína kvóty alebo takzvané striedavé kandidátne listiny, na ktorých sa mužskí a ženskú uchádzači o parlamentné kreslá striedajú.

Návrh bude posudzovať Rada EÚ

Za návrh hlasovalo 331 z 640 prítomných europoslancov. Proti ich bolo 257 a 52 sa hlasovania zdržalo. Momentálne ho bude posudzovať Rada EÚ, teda orgán reprezentujúci vlády členských krajín. Treba súhlas všetkých hlavných miest. Najbližšie voľby do EP sa budú konať v roku 2024.

Voľby do Európskeho parlamentu zabezpečujú prostredníctvom volených poslancov reprezentáciu občanov v rozhodovacom procese Európskej únie a zaisťujú jej demokratické fungovanie.

Právo voliť do EP na území SR majú jej občania, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili vek 18 rokov. Za poslancov EP môžu kandidovať občania starší ako 21 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet