Na hlavný obsah

Európska centrálna banka by mohla zvýšiť sadzby už v júli

ECB naposledy zvyšovala úrokové sadzby v roku 2011.

Európska centrálna banka by mohla zvýšiť sadzby už v júli
Rozsvietená budova Európskej centrálnej banky v nemeckom meste Frankfurt. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) musí zmeniť nastavenie svojej menovej politiky, myslí si členka Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelová. Dôvodom je vysoká inflácia v eurozóne.

„Teraz už slová nestačia, musíme konať,“ povedala Schnabelová v rozhovore pre Handelsblatt. „Z dnešného pohľadu považujem za možné zvýšenie sadzieb v júli,“ priblížila. Predtým však musí ECB ešte ukončiť čisté nákupy dlhopisov, to by sa mohlo stať na konci júna.

Vysoká inflácia vo svete

ECB naposledy zvyšovala úrokové sadzby v roku 2011, čo však krátko nato korigovala. Iné centrálne banky, ako napríklad Fed v USA, už spustili cykly sprísňovania menových politík. Očakáva sa, že Fed v stredu (4. 5.) zvýši úrokové sadzby už druhýkrát. Predpokladá sa zvýšenie o pol percenta, aby sa Fed vyrovnal s najvyššou mierou inflácie za celé desaťročia. 

Dôvodom sprísňovania menových politík je vysoká inflácia po celom svete. V eurozóne sa v apríli zrýchlila na rekordných 7,5 %.

Podľa Schnabelovej sa rast cien neobmedzuje na energie a potraviny. „Vidíme rozširovanie inflačných tlakov,“ priblížila. Nepochybne prídu aj požiadavky na razantnejšie zvýšenie miezd, ak inflácia zostane vysoko dlhší čas. „Musíme zabrániť tomu, aby sa vysoká inflácia usadila v očakávaniach,“ dodala.

Zatiaľ sa neroztočila inflačná špirála zvyšovania miezd a cien. Menová politika však musí konať vopred. „Nesmieme reagovať, až keď sa už roztočí špirála rastu miezd a cien,“ varovala Schnabelová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika