Na hlavný obsah

Európska komisia navrhuje jednotnú zdravotnú databázu EÚ

Musia ju schváliť krajiny Únie a europoslanci.

Európska komisia navrhuje  jednotnú zdravotnú databázu EÚ
Lekárka sa stará o pacientov s ochorením COVID-19. Foto: TASR/AP

Európska komisia plánuje do troch rokov vytvoriť systém elektronickej databázy zdravotných údajov. Bol by voľne prístupný pacientom a uľahčil by zdieľanie údajov medzi rôznymi lekármi či nemocnicami po celej Európskej únii.

Komisia v utorok (3. 5.) navrhla, aby členské štáty do niekoľkých rokov zabezpečili vydávanie informácií o pacientoch, lekárskych predpisoch a ďalších dokumentoch v jednotnom elektronickom formáte. Aby návrh vstúpil do platnosti, musia ho najprv schváliť unijné krajiny a europoslanci.

Spoločná zdravotná politika

Vytvorenie databázy je ďalším z mnohých návrhov v rámci posilnenia spoločnej zdravotnej politiky. Brusel s nimi prichádza v reakcii na covidovú pandémiu.

Tá podľa komisie ukázala zložitosť súčasných administratívnych postupov v jednotlivých krajinách, ktoré zjednodušil napríklad jednotný covidový certifikát umožňujúci aj v čase pandémie cesty cez hranice.

„Zdieľanie údajov bude zachraňovať životy,“ vyhlásila eurokomisárka pre zdravotníctvo Stella Kyriakidisová. Podľa nej sa vďaka databáze ľuďom dostane rýchlejšia a efektívnejšia zdravotná starostlivosť u lekárov vo ich krajine i ďalších únijných štátoch.

Komisia v očakávaní kritických hlasov od ochrancov súkromia tvrdí, že systém bude zabezpečený pred zneužitím. Údaje sprístupnia pacientom, lekárom, ale aj vedcom na výskumné účely.

Únijna exekutíva si popri zjednodušení a zrýchlení zdravotnej starostlivosti sľubuje od systému tiež úspory. Odhaduje ich až na miliardu eur ročne. Ušetriť sa má napríklad na nadbytočne vykonávaných vyšetreniach či zbytočných lekárskych predpisoch.

Ak štáty a europarlament návrh schvália, databáza by podľa predstáv komisie mala byť v prevádzke od roku 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet