Na hlavný obsah

Európska únia sa prikláňa k zákazu dovozu ruskej ropy do konca roka

Pripravuje šiesty balík protiruských sankcií.

Európska únia sa prikláňa k zákazu dovozu ruskej ropy do konca roka
Na snímke ťažobné zariadenie na ropnom poli. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) sa prikláňa k zákazu dovozu ruskej ropy do konca roka. Uviedli to po víkendových rokovaniach medzi Európskou komisiou a členskými štátmi bloku dvaja diplomati. Tí si želali ostať v anonymite. Informuje o tom v nedeľu (1. 5.) agentúra Reuters.

Únia pripravuje šiesty balík sankcií proti Rusku v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu. Tú Moskva nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou“. Očakáva sa, že nové sankcie sa zamerajú na ruskú ropu, ruské a bieloruské banky, ale aj na ďalších jednotlivcov a spoločnosti.

Komisia, ktorá koordinuje reakciu EÚ, viedla rokovania s malými skupinami krajín. Bude sa snažiť dokončiť svoj plán sankcií včas pred stredajším (4. 5.) stretnutím veľvyslancov Únie v Bruseli.

V pondelok (2. 5.) sa v hlavnom meste Belgicka zídu aj ministri energetiky EÚ, aby diskutovali o tejto otázke. Podľa diplomatov niektoré krajiny EÚ budú vedieť zastaviť dovoz ruskej ropy pred koncom roka 2022. Iné sa obávajú jeho vplyvu na ceny.

Zdá sa, že v Nemecku, jednom z najväčších nákupcov ruskej ropy, bude ochota súhlasiť so zastavením jej dovozu na konci roku 2022. Štáty ako Rakúsko, Maďarsko, Taliansko a Slovensko majú stále výhrady, uviedli diplomati.

Niektoré štáty Únie navrhli zvoliť si strop pre cenu, ktorú môžu zaplatiť za ruskú ropu. Budú však usieť platiť vyššie ceny za dodávky odinakiaľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika