Na hlavný obsah

Farmári zaznamenávajú škody každý rok, poistená je však len tretina ornej pôdy

Roky chýbali dotácie na poistenie.

Domácnosti či zdravie majú poistené takmer všetci, s úrodou na poliach to tak nie je. Poistená je len tretina ornej pôdy. V okolitých krajinách je to však vyše polovica a v Rakúsku dokonca 85 %. Škody naši farmári zaznamenávajú každoročne. Výnimkou nie je ani tento rok.

Ľadovec, mrazy, sucho aj prívalové dažde. Poisťovne už evidujú prvé škodové udalosti poľnohospodárov v tomto roku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Škody v ovocných sadoch sú, len čas ukáže presne aké, akej budú výšky. To znamená, či spôsobia len nejaké straty na kvantite, alebo či budú aj kvalitatívne. Teda či tie jablká napríklad na tých stromoch budú mať mrazové prstence,“ povedal riaditeľ Agra poisťovne Dalibor Bán.

Na poliach v okolí Nových Zámkov, Palárikova aj Šale túto jar neúradovali mrazy, ale vietor. Farmári preto očakávajú nižšiu úrodu cukrovej repy.

„Posledné roky sme si zvykli ako poľnohospodári, že každý rok nejaké škody sú. Rozhodne sa oplatí poisťovať určité riziká a každým rokom sa tie riziká v podstate na Slovensku ukazujú v extrémnejšej forme,“ vysvetlil výrobný riaditeľ Poľno SME, Palárikovo Róbert Židuliak.

Na Slovensku je poistená len asi tretina ornej pôdy. Roky totiž chýbali dotácie na poistenie. Rezort ich zaviedol len pred štyrmi rokmi, odvtedy začala aj účasť farmárov stúpať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko