Na hlavný obsah

Fínske obrnené transportéry sa budú vyrábať aj na Slovensku

Rezort obrany chce mať nad projektom kontrolu.

Fínske obrnené transportéry sa budú vyrábať aj na Slovensku
Ilustračná snímka - fínsky transportér 8x8 Patria. Foto: RTVS

Nové obrnené transportéry 8×8 Patria, ktoré Slovensko kúpi od Fínska, sa budú z veľkej časti vyrábať na Slovensku. Ich zostrojovanie bude mať na starosti štátna akciovka Konštrukta Defence. Vo štvrtok (5. 5.) to oznámil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

„Je to jasná reflexia toho, že my podpisujeme dohodu vláda – vláda. Preto Vláda SR chce mať jasnú kontrolu nad projektovým manažmentom a týmto projektom prostredníctvom štátnej spoločnosti,“ skonštatoval Naď. Vláda na transportéry vynaložila 450 miliónov eur.

Spoločnosť Konštrukta Defence má podľa ministra už skúsenosti s podobnými projektami a vie, ako ich realizovať. Rezort obrany trval na tom, aby sa veľká časť prác na vozidlách 8×8 uskutočňovala na Slovensku. „Zabezpečuje to istotu bezpečnosti dodávok v prípade krízy,“ povedal minister obrany.

Na Slovensko prídu prvé vozidlá do ôsmich mesiacov, podľa Naďa pôjde o sanitné stroje. Do roka by mali prísť prvé bojové vozidlá, tieto sa však vyrobia ešte vo Fínsku. Štát v prvej várke objednal 76 kusov, no veľká časť z nich sa vyrobí na Slovensku.

„Fíni okrem dodávok prvých, hotových vozidiel zaučia aj naše firmy a našich zamestnancov naučia realizovať samotnú výrobu,“ priblížil Naď.

Konštrukta Defence bude okrem projektového manažmentu robiť aj finálne skúšky hotových vozidiel, ale tiež sa bude podieľať na výstavbe ich karosérie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko