Na hlavný obsah

Fínsko a Švédsko spĺňajú podmienky na členstvo v NATO, hovorí Biden

Prezident USA rokoval s lídrami oboch krajín.

Fínsko a Švédsko spĺňajú podmienky na členstvo v NATO, hovorí Biden
Na snímke uprostred americký prezident Joe Biden, vpravo švédska premiérka Magdalena Anderssonová a vľavo fínsky prezident Sauli Niinistö počas príchodu do Bieleho domu. Foto: TASR/AP

Fínsko a Švédsko spĺňajú „všetky požiadavky“ pre členstvo v Severoatlantickej aliancii. Povedal to vo štvrtok (19. 5.) americký prezident Joe Biden. Ten v Bielom dome rokoval s lídrami dvojice severských krajín.

Oznámil tiež, že jeho vláda ešte vo štvrtok (19. 5.) predloží Kongresu správy týkajúce sa prijatia oboch škandinávskych štátov do NATO, informovala agentúra Reuters.

Vzhľadom na vyjadrenia kongresových lídrov možno očakávať, že Spojené štáty vstup Fínska a Švédska relatívne rýchlo odsúhlasia.

Biden sa stretol s fínskym prezidentom Saulim Niinistö a švédskou premiérkou Magdalénou Anderssonovou deň po tom, ako ich krajiny oficiálne odovzdali NATO žiadosti o vstup.

Pre ich prijatie do Aliancie je potrebný súhlas všetkých existujúcich členských štátov. Najväčšou prekážkou sa v tomto smere zdá byť Turecko. To dáva najavo nesúhlas a domáha sa vypočutia svojich požiadaviek týkajúcich sa kurdských organizácií, ktoré Ankara považuje za teroristov.

Požiadavky spĺňajú s prehľadom

Washington naopak prijatiu dvoch nových členov vyjadruje silnú podporu a prezident Biden Fínsko aj Švédsko označil za hrdé demokratické krajiny a veľmi blízkych partnerov.

„Spĺňajú všetky požiadavky NATO, s prehľadom. A mať dvoch nových členov na ďalekom severe zlepší bezpečnosť našej Aliancie a prehĺbi našu bezpečnostnú spoluprácu,“ povedal pri spoločnom vystúpení s fínskym prezidentom a premiérkou Švédska.

Niinistö a Anderssonová potom podľa Reuters hovorili o rozhovoroch s Tureckom ohľadom zmeny jeho postoja. Švédska premiérka povedala, že jej krajina už teraz rokuje so všetkými členmi aliancie o prípadných výhradách, fínsky prezident zase uviedol, že pripravený s Ankarou prebrať jej obavy spojené s prijatím do NATO.

Rozhovorom s Tureckom sa venuje tiež Bidenova administratíva. V stredu sa v New Yorku zišli americký minister zahraničia Antony Blinken a jeho turecký náprotivok Mevlüt Čavušoglu. Podľa agentúry AP stretnutie príliš nevyjasnilo „závažnosť“ tureckých výhrad proti vstupu dvojice škandinávskych krajín do aliancie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet