Na hlavný obsah

Fínsky parlament odsúhlasil podanie prihlášky do NATO

Drvivá väčšina poslancov bola za.

Fínsky parlament odsúhlasil podanie prihlášky do NATO
Ilustračná snímka - vlajky NATO a Fínska. Foto: OSINTdefender - Twitter.

Fínsky parlament v utorok (17. 5.) drvivou väčšinou hlasov podporil podanie prihlášky do NATO, uvádzajú tlačové agentúry. Prihlášku do Aliancie už skôr v utorok podpísala ministerka zahraničných vecí Švédska Ann Lindeová.

Obe škandinávske krajiny boli roky neutrálne, pre tohtoročnú ruskú inváziu na Ukrajinu ale v priebehu niekoľkých mesiacov svoj postoj prehodnotili. Predseda fínskeho parlamentu Matti Vanhanen oznámil, že návrh podať prihlášku do NATO podporilo 188 poslancov, osem bolo proti, nikto sa nezdržal.

Hlasovanie v parlamente sa považovalo za formalitu, keďže prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová oznámili už v nedeľu (15. 5.) úmysel požiadať v mene Fínska o vstup do NATO, pričom súhlas parlamentu nebol pre to potrebný.

Niinistö aj Marinová však zdôraznili, že schválenie v parlamente bude symbolicky dôležitým momentom pri tomto „historickom“ kroku, pripomenula agentúra AP.

Ku vstupu Švédska i Fínska do NATO má výhrady Turecko, krajiny podľa neho držia ochrannú ruku nad skupinami, ktoré Ankara považuje za teroristické.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet