Na hlavný obsah

Futbal: Real Madrid po skvelom zmŕtvychvstaní postúpil do finále LM

Guardiola s Manchestrom City súťaž opäť nevyhrá.

Futbal: Real Madrid po skvelom zmŕtvychvstaní postúpil do finále LM
Na snímke v popredí hráč Realu Vinicius Junior a hráč Manchestru Kyle Walker. Foto: TASR/AP

Futbalisti Realu Madrid sa po senzačnom obrate prebojovali do finále Ligy majstrov 2021/2022. V stredajšej (4. 5.) domácej odvete semifinále zdolali Manchester City 3:1 po predĺžení a zvrátili prehru 3:4 z úvodného stretnutia. Ich súperom v sobotu 28. mája na Stade de France bude FC Liverpool.

Madridčania prehrávali 0:1 zásahom Riyada Mahreza zo 73. minúty, ale dvoma gólmi striedajúceho Rodryga v úplnom závere si vynútili predĺženie. V ňom v 95. minúte rozhodol o postupe domácich Karim Benzema, ktorý premenil jedenástku.

Prvý polčas bez gólov

Spočiatku ťahali obe mužstvá svoje útočné snahy najmä po ľavej strane. V drese City zamestnávali obranu súpera Foden a Cancelo, oproti zvádzali súboje Vinicius Junior a Walker. Do zostavy hostí sa vrátili obaja krajní obrancovia, pomohlo im to rovnako ako domácim návrat Casemira, ktorý pokrýval v strede poľa defenzívnejšie úlohy a umožnil operovať vyššie Kroosovi s Modričom.

Manchestru sa naskytla šanca z priameho kopu, Mahrez vystrelil len do miest, kde čakal Courtois. Z hry si streleckú pozíciu pripravil De Bruyne, vypálil prudšie, no opäť len do stredu bránky. Na opačnom konci sa k skákajúcej odrazenej lopte dostal Vinicius, v náročnej pozícii a v plnom behu ju poslal vysoko nad. „Zastreľoval“ sa aj Benzema, prvými dvoma zakončeniami netrafil bránku.

To sa podarilo hosťujúcemu Silvovi, jeho tvrdú strelu z hranice malého vápna vyrazil Courtois a pripísal si dôležitý zákrok. Pre domácich to bolo memento, aby si dávali pozor na nepresnosti, šanca vyplynula z ich neúspešnej prihrávky na vlastnej polovici. Odpovedať mohol Kroos, jeho priamy kop zblokoval v múre Mahrez na roh.

Viac práce ako Ederson mal Courtois, ktorý si poradil aj s krížnym volejom Fodena. Walker zastavil odvážnym sklzom v šestnástke prienik Viniciusa. Po podobnej situácii útočník Realu pred týždňom skóroval, keď ušiel zaskakujúcemu Fernandinhovi, v prvom polčase odvety ho však Walker udržal na uzde.

Mahrezov gól Manchestru nestačil

Domáci vstúpili do druhého dejstva veľkou šancou, Vinicius tentoraz zostal nepokrytý, ale po krížnej prihrávke Carvajala trestuhodne nenamieril z hranice päťky medzi tri žrde. Madrid sa po prestávke viac hrnul dopredu, po spätnej prihrávke Viniciusa zblokovali strelu Modriča obrancovia „Citizens“.

Vzápätí si defenzívne povinnosti splnil Silva, keď odzbrojil Viniciusa v črtajúcej sa príležitosti. Hostia nepúšťali protivníka do súvislejšieho tlaku a kombináciami na vlastnej polovici sa im darilo ukrajovať zo zostávajúceho času. V 72. minúte vynútene dohral Walker, ktorému sa vrátili zdravotné problémy.

Už o minútu neskôr však Silva potiahol spočiatku nenápadnú akciu z polovice ihriska otvoreným poľom až k šestnástke, kde naviazal obrancov a našiel Mahreza, ktorý z prvej nekompromisne prekonal Courtoisa. Manchester mal niekoľko možností pridať druhý zásah: nebezpečnú strelu Cancela vyrazil Courtois, potom bol dvakrát blízko ku skórovaniu Grealish.

Záver pre Real ako z ríše snov

Dva razy sa predral až k bránke, najprv zastavil loptu na čiare Mendy a vzápätí ju tesne mimo vychýlil Courtois. Hostia pykali, pretože striedajúcim hrdinom záveru sa stal Rodrygo. V 90. minúte Benzema vrátil po centri loptu do ohňa, Rodrygo bol pri nej skôr než Ederson a spustil senzačný obrat.

V nadstavenom čase si naskočil na center Carvajala, ktorý ešte pridvihol Asensio, a umiestnenou hlavičkou upravil na 2:1. Takmer skompletizoval aj bleskový hetrik, no v ďalšej šanci ho už vychytal Ederson.

Real si preniesol eufóriu aj do predĺženia. S Benzemovou strelou si ešte Ederson poradil bez väčších ťažkostí, onedlho však toho istého hráča zasiahol v šestnástke Dias a pískala sa jedenástka. Benzema ju premenil chladnokrvne prízemnou strelou k žrdi a za tohto stavu mierili do finále domáci.

Na konci prvej časti predĺženia malo obrovskú príležitosť City, hlavičku Fodena vyškriabal Courtois končekmi prstov a Fernandinhovi na zadnej žrdi chýbal len kúsok, aby dorazil loptu do siete. Jedenástkový rozstrel si hostia nevynútili ani v druhej časti predĺženia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport