Na hlavný obsah

Gazprom nebude transportovať plyn cez Poľsko cez plynovod Jamal

Dôvodom sú sankcie Moskvy.

Gazprom nebude transportovať plyn cez Poľsko cez plynovod Jamal
Ilustračná snímka - plynovod. Foto: TASR/AP

Ruský koncern Gazprom uviedol, že už nebude prepravovať plyn cez Poľsko cez plynovod Jamal. Dôvodom sú sankcie, ktoré Moskva uvalila na spoločnosť EuRoPol GAZ, ktorá prevádzkuje poľskú časť plynovodu Jamal. Ten vedie z Ruska cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka.

„Implementovali sme zákaz transakcií a platieb firmám, na ktoré platia sankcie,“ uviedol Gazprom vo svojom vyhlásení. „Pre Gazprom to znamená zákaz používať plynovod, ktorý vlastní EuRoPol GAZ, na prepravu ruského plynu cez Poľsko.“

Plynovod Jamal obvykle prepravuje ruský plyn do západnej Európy, v posledných týždňoch, ale väčšinou fungoval v obrátenom režime, takže dodával plyn z Nemecka do Poľska.

Rusko vývoz plynu do Poľska koncom apríla zastavilo kvôli odmietnutiu požiadavky na platby v rubľoch. Nemecký úrad pre reguláciu energetického trhu sa domnieva, že zastavenie dodávok plynovodom Jamal cez Poľsko neohrozí energetickú bezpečnosť Nemecka.

„Už týždne týmto potrubím do Nemecka takmer žiadny plyn neprichádzal,“ uviedol hovorca úradu. „Väčšina plynu smerovala do Poľska,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet