Na hlavný obsah

Generálna prokuratúra upozornila, že platy vo verejnej sfére sa začínajú nižšie než minimálna mzda

Od júla by mali vzrásť o 3 percentá.

Generálna prokuratúra upozornila na platy vo verejnej správe. Podľa nej sa začínajú hlboko pod hranicou aktuálnej minimálnej mzdy. Prokuratúra zverejnila pripomienky v súvislosti s nariadením vlády o zvýšení platových taríf zamestnancov verejnej správy.

Od júla by mali vzrásť o 3 percentá. Opozícia hovorí, že treba opäť otvoriť kolektívne vyjednávanie. Vzhľadom na vysokú infláciu chce dohodnúť výraznejší rast platov.

Platové tarify zamestnancov verejnej správy, ktoré sa od júla zvýšia o 3 percentá, opäť nezohľadňujú vývoj minimálnej mzdy. Upozorňuje na to Generálna prokuratúra. Za hlavný problém považuje finančné podhodnotenie celého systému.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Za účelom zabezpečenia dodržiavania aspoň minimálnych mzdových nárokov by bolo náležité zaviesť zákonný mechanizmus úpravy platových taríf, zohľadňujúci štátom ustanovenú minimálnu mzdu,“ uviedol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Inými slovami, generálna prokuratúra navrhuje, aby sa mzdové tarify zvyšovali spolu s nárastom minimálnej mzdy. V súčasnosti sa začínajú sumou 572 eur.

Pod aktuálnou minimálnou mzdou 646 eur sú tak v tabuľkách napríklad aj platy nepedagogických zamestnancov v školstve, ktorí môžu mať až vyše 20-ročnú prax.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika