Na hlavný obsah

Grécko uvažuje o darovaní obrnených vozidiel Ukrajine

Požaduje však adekvátnu náhradu.

Grécko uvažuje o darovaní obrnených vozidiel Ukrajine
Obrnené vozidlo BMP-1. Foto: Greek City Times

Grécko rokuje so spojencami o tom, že by Ukrajine odovzdalo svoje bojové vozidlá pechoty BMP-1. Chce ale za nich plnohodnotnú náhradu, napísal v nedeľu (8. 5.) denník Kathimerini.

Atény kúpili zhruba 500 kusov tejto techniky na začiatku 90. rokov minulého storočia zo skladov armády bývalej Nemeckej demokratickej republiky. Iné zbrojné systémy ruského či sovietskeho pôvodu odmietlo Grécko Kyjevu poskytnúť.

Podľa denníka Kathimerini nemecká vláda tlačí na to, aby grécka armáda poskytla bojové vozidlá pechoty Ukrajine. Nemecká armáda by sa mohla podieľať na dodaní náhradných vozidiel Grécku.

Atény sa zatiaľ stavali k dodávkam zbraní Kyjevu zdržanlivo. Podľa predchádzajúcich informácií tlače Spojené štáty a ďalší spojenci Grécko žiadali, aby poskytlo Ukrajine svoj systém protivzdušnej obrany S-300. To ale Grécko odmietlo s tým, že by to narušilo jeho obranyschopnosť.

Zhruba 500 kusov vozidiel BMP-1 si Grécko zaobstaralo v Nemecku na začiatku 90. rokov. Časť z nich potom odpredalo Iraku. Podľa odborníkov ide už o relatívne zastaranú techniku, jej výhodou ale je, že ju ukrajinská armáda môže používať bez náročného dodatočného výcviku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet