Na hlavný obsah

Hongkong a Šanghaj uvoľňujú covidové opatrenia

V Pekingu úrady odložili obnovenie prezenčnej výučby v školách.

Hongkong a Šanghaj uvoľňujú covidové opatrenia
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú na stanici metra v čínskom Pekingu. Foto: TASR/AP

V Hongkongu bude vďaka priaznivej epidemickej situácii pokračovať uvoľňovanie protikoronavírusových opatrení. Počet ľudí, ktorí budú môcť sedieť pri jednom stole v reštaurácii, sa zvýši zo štyroch na osem a bary budú môcť zatvárať neskôr.

Podľa agentúry Reuters to v utorok (3. 5.) uviedla správkyňa Hongkongu Carrie Lamová. Čiastočne uvoľnilo opatrenia aj mesto Šanghaj, v ktorom vyše mesiaca platí tvrdá uzávera. Naopak v Pekingu úrady o týždeň odložili obnovenie prezenčnej výučby v školách.

Uvoľnenie opatrení v Šanghaji

Pláže a kúpaliská sa v Hongkongu znovu otvoria vo štvrtok (5. 5.). Bary môžu zostať otvorené do 02:00. Hongkongské úrady hlásili 283 novoinfikovaných za posledný deň.

Ide o najnižšiu dennú bilanciu za skoro tri mesiace. Od začiatku pandémie v predminulom roku Hongkong zaznamenal 1,2 milióna prípadov koronavírusovej infekcie a viac ako 9 300 ľudí tam ochoreniu podľahlo.

V Šanghaji v utorok môžu po zhruba mesiaci tvrdej uzávery na krátku prechádzku von a nákup obyvatelia piatich oblastí, kde žije zhruba pätina obyvateľov mesta. Pred supermarketmi sa tvorili dlhé rady.

Obyvatelia sa počas uzávery sťažovali na problémy so zásobovaním potravinami a ďalším základným tovarom. Napriek čiastočnému uvoľneniu opatrení nie je jasné, či je Šanghaj na ceste ku koncu uzávery. V oblastiach mimo prísnej karantény sa totiž počet prípadov covidu v pondelok zvýšil.

S covidom bojujú viaceré mestá

Rozsiahlym testovaniam sa snaží tvrdej uzávere predísť hlavné mesto Peking. Úrady predĺžili o týždeň diaľkové vyučovanie v školách a apelovali na väčšie dodržiavanie hygienických pravidiel. Od štvrtka musia ľudia pri príchode do Pekingu a odchodu z neho predložiť negatívny test.

V čiastočnej či úplnej uzávierke sú teraz desiatky väčších čínskych miest, informovala agentúra Reuters. V utorok sa k nim pridalo priemyselné Čeng-čou, kde žije takmer 13 miliónov ľudí. Úrady nariadili do 10. mája diaľkovú výučbu v školách a prácu z domova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet