Na hlavný obsah

Hotelieri ešte nedostali peniaze za ubytovanie odídencov. Rezort nestíha, priznal Doležal

Mnohé zmluvy od podnikateľov boli chybné.

Hotelieri ešte nedostali peniaze za ubytovanie odídencov. Rezort nestíha, priznal Doležal
Na snímke recepcia hotela v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Aj tatranské hotely a penzióny po vypuknutí vojny poskytli v rámci solidarity bezplatné útočisko ukrajinským utečencom. Keď štát začal hovoriť o preplatení nákladov aspoň za ubytovanie, hotelierov to potešilo.

Momentálne cítia neistotu, na účtoch stále nemajú ani euro. A takýchto subjektov v cestovnom ruchu je na Slovensku viac ako 600.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská.

Na peniaze stále čakajú

Už začiatkom mája štát vyplatil kompenzácie za ubytovanie ukrajinských odídencov majiteľom súkromných nehnuteľností.

Ako hovorí riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Rusnáková podnikatelia v cestovnom ruchu na prvé peniaze zatiaľ len čakajú. „Medzi hoteliermi sme zisťovali a zatiaľ neevidujeme nikoho, kto by už nejakú kompenzáciu za ubytovanie odídencov z Ukrajiny dostal.“

V hoteli v Tatranskej Štrbe ubytovali už viac ako 200 odídencov z Ukrajiny. Manažér Marián Zeleniak potvrdil, že zatiaľ nemajú ani euro. „Podali sme žiadosť na ministerstvo, odoslali sme potrebné podklady a zatiaľ nemáme žiadnu spätnú väzbu.“

Aj manažér hotela v Hornom Smokovci Patrik Bretz hovorí, že nejakých Ukrajincov ubytovali, ďalším dali prácu.

„Za tieto skoro dva mesiace, ktoré u nás bývali, nám má štát zaplatiť približne 1 800 eur. Doteraz sme neobdržali žiadnu odpoveď či ďalšie informácie a pokyny,“ tvrdí.

Doležal pripustil, že nestíhajú

Minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) v živej diskusii 12. mája potvrdil, že na tom pracujú a aj to, že nestíhajú. Okrem bežnej a „covidovej“ agendy pribudla úradníkom na ministerstve „ukrajinská“. A mnohé doručené zmluvy od podnikateľov boli neúplné alebo chybné.

„Teraz sa ich snažíme opraviť. Priznávam, že to trvá aj na môj vkus veľmi dlho. Štyri týždne na spracovanie zmluvy na ministerstve je veľmi dlho,“ uviedol Doležal.

Tatranci upozorňujú, že naťahovanie času vytvára ešte väčšiu frustráciu. Covid, vojna na Ukrajine, vysoká inflácia a rastúce náklady brzdia reštart cestovného ruchu.

Doležal ubezpečuje, že do konca tohto týždňa zverejnia stovky podpísaných zmlúv, na základe ktorých si môžu podnikatelia žiadať o preplatenie nákladov za ubytovanie Ukrajincov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál