Na hlavný obsah

Hrozí Slovensku tankovacia turistika? Krok Maďarska označili pendleri za diskriminačný

Chcú s maďarskou stranou rokovať.

Lacnejšie tankovanie palív v maďarskom pohraničí sa skončilo. Vláda v Budapešti rozhodla, že nižšie ceny benzínu či nafty platia len pre autá s maďarským evidenčným číslom.

Pendleri, ktorí v Maďarsku platia dane, hovoria, že ich diskriminujú. Prezident Česmadu upozornil na to, že momentálne má najnižšie ceny palív práve SR. A tak sa môže stať, že vodiči z okolitých krajín budú jazdiť na Slovensko.

Ak nemajú na vozidle maďarské evidenčné číslo, od piatka (27. 5.) natankujú palivo len za bežnú trhovú cenu. Maďarsko tak chce ochrániť svoje pohonné látky pred cudzincami.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zneužívajú situáciu, v ktorej je maďarská cena 480 forintov (1,24 eur) za liter oproti 700-až 900-forintovej cene v iných krajinách Európy,“ vysvetlil tneto krok Gergely Gulyás, šéf úradu maďarskej vlády.

A to sa už Slovákom neoplatí. Tí žijúci v Maďarsku však pociťujú krivdu. „Samozrejme, je to diskriminácia. Európska únia je spoločný priestor. Neviem si predstaviť, že by v Spojených štátoch amerických v Marylande platila cena iná pre obyvateľov Marylandu a iná pre obyvateľov Kalifornie,“ skonštatoval Slovák žijúci v Maďarsku a pendler Juraj Martiny.

„Vychádzame z toho, že takéto opatrenie automaticky posúdi Európska komisia z hľadiska súladu s pravidlami vnútorného trhu,“ uviedol Juraj Tomaga, hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR.

„Pokúsime sa rokovať s maďarskou stranou tak, aby aspoň obyvateľom príhraničných oblastí v Maďarsku, ktorí majú pobytovú kartu, ktorí platia miestne dane v Maďarsku, bolo umožnené tankovať za zastropované ceny,“ dodal Martiny.

Prezident združenia cestných dopravcov na Slovensku upozorňuje na to, čo nám hrozí, keď komerčná cena pohonných látok v Rakúsku a v Česku presiahne dve eurá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko