Na hlavný obsah

Inflácia pokračuje v raste, v apríli dosiahla 11,8 %

Je najvyššia od júna 2000.

Inflácia pokračuje v raste, v apríli dosiahla 11,8 %
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medziročná hodnota inflácie vzrástla v apríli na 11,8 %. K jej zvýšeniu prispeli rastúce ceny vo všetkých 12 sledovaných odboroch.

Spotrebiteľské ceny rástli už pätnásty mesiac za sebou a medziročná hodnota inflácie je najvyššia od júna 2000. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Medziročná hodnota inflácie poskočila na 11,8 %, v marci bola 10,4 % a vo februári 9 %.

Rástli ceny potravín, bývania a energií

Viac ako polovica z 12 odborov (výdavkových skupín domácností) dosiahla medziročný rast vyšší ako sedem percent. Ceny dvoch najvýznamnejších výdavkových položiek slovenských domácností, teda potravín a nákladov na bývanie, boli na medziročnej báze vyššie o dvojciferné hodnoty.

Rástli najmä ceny potravín, bývania a energií. Ceny potravín boli medziročne drahšie o 14,3 %, a to vo všetkých deviatich sledovaných položkách. V medziročnom porovnaní výšku inflácie najviac ovplyvnili vyššie ceny chleba a obilnín o 16,4 %, olejov a tukov o 29,8 %, zeleniny o 26,2 %.

Spomedzi položiek, ktoré majú významnejší podiel vo výdavkoch domácností, sa pod aktuálne čísla podpísali aj drahšie mlieko, syry a vajcia o 13 %, ako aj mäso o 12 %. Pri nealkoholických nápojoch vzrástli ceny za kávu, čaj a kakao aj za minerálne vody, nealko a šťavy.

Najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností predstavujú náklady na bývanie, pričom ich rast bol v apríli na úrovni 15,7 %. Medziročný rast sa zvýšil ako pri imputovanom nájomnom (aktuálne vyššie o 19,7 %), tak aj pri službách súvisiacich s bývaním (údržba a opravy obydlia o 19,2 %).

Pri energiách (elektrina a plyn) sa stále prejavuje vplyv úprav cien v rámci regulovaných sieťových odvetví z januára. V apríli si domácnosti k tomu priplatili aj za tepelnú energiu a pevné palivá.

Ceny rastú pomalšie, ale sú vysoké

Pohonné hmoty mali medziročne vyššie ceny o 31,2 %. V porovnaní s aprílom 2021 si občania priplatili aj za stravovanie v reštauráciách a kaviarňach o 11,7 %, náklady na osobnú starostlivosť o 8,7 %, za ambulantné služby 7,1 %.

Medzimesačný rast cien v apríli 2022 dosiahol 1,5 %. Aktuálne tempo rastu cien bolo síce podľa štatistikov pomalšie ako počas marca, z dlhodobého hľadiska však patrí k vyšším.

Pri aprílovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 11,8 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 11,1 % a čistá inflácia hodnotu 10,2 %. Medzimesačne dosiahla jadrová inflácia hodnotu 1,7 % a čistá inflácia hodnotu 1,5 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika