Na hlavný obsah

Jai Hindley ako prvý Austrálčan vyhral Giro d’Italia

O jeho víťazstve rozhodla záverečná etapa.

Austrálsky cyklista Jai Hindley sa stal víťazom 105. ročníka Giro d’Italia. Definitívne o tom rozhodla záverečná 21. etapa, ktorou bola časovka na 17,4 km vo Verone. Hindley sa postaral o premiérový triumf pre Austráliu.

Jazdca tímu Bora-Hansgrohe na pódiu doplnili Ekvádorčan Richard Carapaz z Ineosu Grenadiers s konečným mankom +1:18 min a Španiel Mikel Landa z Bahrainu-Victorious (+3:24).

Najrýchlejší čas v záverečnej etape dosiahol Talian Matteo Sobrero z BikeExchange-Jayco. Trať zvládol za 22:24 min. Druhý skončil Holanďan Thymen Arensman z DSM s mankom 23 sekúnd a tretí jeho krajan Mathieu van der Poel z Alpecinu-Fenix s odstupom 40 sekúnd.

Hindleymu k potvrdeniu celkového triumfu stačilo aj 15. miesto s mankom +1:31 min. Jeho hlavný súper Carapaz zaznamenal desiaty najrýchlejší čas, no bol iba o sedem sekúnd rýchlejší.

K triumfu mal blízko už v roku 2020

Dvadsaťšesťročný Hindley bol blízko k celkovému triumfu už v roku 2020, keď mal na sebe ružový dres pred záverečnou etapou. V časovke do Milána ho však predstihol Brit Tao Geoghegan Hart, ktorého celkový čas bol o 39 sekúnd lepší ako Austrálčanov.

Tentokrát však bolo na trati záverečnej časovky aj jedno stúpanie štvrtej kategórie na Torricella Massimilliana (4,1 km, priemerný sklon 5,4%), čo Hindleymu vyhovovalo.

„Nádherný pocit. Cítil som sa na bicykli dobre, ani na chvíľu som s tým nemusel bojovať. Stúpanie som absolvoval opatrne a vo zvyšku trate dal do toho všetko. Mal som v hlave, čo sa stalo v roku 2020 a nemohol som to nechať zopakovať,“ tešil sa v cieli Hindley podľa Cycling News.    

Austrálčan si na 105. ročníku pripísal jedno etapové prvenstvo v 9. etape s cieľom na vrchu Blockhaus. Rozhodujúci náskok si vypracoval v sobotňajšej (28. 5.) 20. etape so záverečným stúpaním na Marmoladu. Hindley do nej vstúpil s mankom troch sekúnd, no do cieľa prišiel s náskokom +1:25 min na Ekvádorčana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport