Na hlavný obsah

Je „veľmi pravdepodobné“, že Fínsko požiada o členstvo v NATO

Tvrdí to fínska ministerka pre európske záležitosti.

Je „veľmi pravdepodobné“, že Fínsko požiada o členstvo v NATO
Ilustračná snímka - vlajky NATO a Fínska. Foto: OSINTdefender - Twitter.

 Je „veľmi pravdepodobné“, že Fínsko požiada o členstvo v Severoatlantickej aliancii. V pondelkovom (9. 5.) rozhovore pre americkú stanicu CNN to povedala fínska ministerka pre európske záležitosti Tytti Tuppurainenová.

Hoci Helsinki ešte neprijali rozhodnutie vo veci prípadného členstva v NATO, išlo by podľa nej o „veľmi prirodzenú odozvu“ na vojnu na Ukrajine. Ak Fínsko požiada o vstup do NATO, ministerka dúfa, že „ratifikačný proces bude čo možno najrýchlejší“.

„Preferovali by sme, samozrejme, susedské vzťahy (s Moskvou), ktoré by boli založené na priateľstve a spolupráci,“ uviedla fínska ministerka.

Podpora fínskej verejnosti

„Je to však Rusko, ktoré sa dištancovalo od bezpečnostného poriadku a je to Rusko, ktoré začalo vojnu v Európe. Je to Rusko, ktoré napadlo Ukrajinu. Ľudia vnímajú túto novú realitu a nastal preto čas vstúpiť do NATO,“ uviedla Tuppurainenová.

Vo štvrtok (12. 5.) má svoj osobný názor ohľadom prípadného členstva v NATO zverejniť fínsky prezident Sauli Niinistö. Očakáva sa, že následne svoju pozíciu ohlási aj premiérka Sanna Marinová.

Tuppurainenová pre CNN tiež uviedla, že väčšina politických strán vo Fínsku už otázku členstva v NATO prerokovala. V sobotu (14. 5.) majú o svojom stanovisku rozhodovať vládni sociálni demokrati.

„Teraz, keď sa líder krajiny chystá urobiť rozhodnutie, čo sa týka žiadosti o vstup do NATO, môžeme s dobrými argumentmi povedať, že celá krajina je na to pripravená,“ poznamenala Tuppurainenová s tým, že tento krok má aj silnú podporu fínskej verejnosti.

S NATO sú obe krajiny prepojené

V reakcii na varovanie Moskvy, že ak Fínsko vstúpi do NATO, Rusko podnikne odvetné opatrenia, Tuppurainenová uviedla, že „Kremeľ nám nemôže diktovať (naše) rozhodnutia“.

„V súčasnosti vidíme, akou krajinou Rusko je, a aký druh režimu má. Na jeho čele stojí krutý diktátor,“ uviedla.

Fínsko rovnako ako susedné Švédsko nie jej členskou krajinou NATO. S touto Alianciou sú však obe severoeurópske krajiny prepojené už od polovice 90. rokov 20. storočia, a to prostredníctvom programu Partnerstvo za mier.

Zúčastňujú sa na spoločných vojenských cvičeniach s NATO, ako aj na mierových misiách vedených Alianciou.

Švédsky minister obrany Peter Hultqvist pre Švédsky rozhlas uviedol, že ak Švédsko a Fínsko vstúpia do NATO, viedlo by to k posilneniu schopností spolupráce severských štátov v oblasti obrany (NORDEFCO), píše agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet