Na hlavný obsah

Jednota EÚ v otázke sankcií proti Rusku sa začína rozpadať, tvrdí nemecký minister

Uviedol to deň pred začiatkom mimoriadneho samitu EÚ v Bruseli.

Jednota EÚ v otázke sankcií proti Rusku sa začína rozpadať, tvrdí nemecký minister
Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Foto: TASR/AP

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v nedeľu (29. 5.) vyjadril obavy, že jednota Európskej únie „sa začína rozpadať“. Uviedol to deň pred začiatkom mimoriadneho samitu EÚ v Bruseli, na ktorom budú prezidenti a premiéri členských krajín diskutovať o embargu na dovoz ruskej ropy a plánoch na znižovanie závislosti od ruských energií.

„Po tom, čo Rusko napadlo Ukrajinu, sme videli, čo sa môže stať, ak je Európa zjednotená,“ vyhlásil Habeck na tlačovej konferencii. „Dúfajme, že s ohľadom na zajtrajší samit to bude tak naďalej pokračovať. Začína sa to však čoraz viac rozpadať,“ poznamenal minister v súvislosti s nedostatočnou jednotou eurobloku v prístupe k Rusku.

„Európa je stále obrovskou ekonomickou oblasťou s neuveriteľnou ekonomickou silou. A keď bude jednotná, dokáže túto silu využiť,“ povedal Habeck pri príležitosti otvorenia obchodného veľtrhu v Hannoveri.

Budú rokovať o šiestom balíku sankcií

Apeloval tiež na Berlín, aby na samite v Bruseli predstavil jednotný postoj a nezdržal sa hlasovania pre nezhody v rámci nemeckej vládnej koalície. Takýto jednotný prístup by mali podľa jeho slov zvoliť aj ostatné členské krajiny EÚ.

Lídri EÚ budú počas pondelka (30. 5.) a utorka (31. 5.) rokovať o šiestom balíku sankcií proti Rusku, ktorý by mal obsahovať aj ropné embargo.

Venovať sa majú tiež programu zameranému na urýchlenie ukončenia závislosti od fosílnych palív vrátane ruského plynu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet