Na hlavný obsah

Jesenné komunálne voľby sa môžu konať skôr, schválil to parlament

Zúčastniť sa ich budú môcť aj ľudia v karanténe.

Jesenné komunálne voľby sa môžu konať skôr, schválil to parlament
Ilustračné foto - vkladanie volebného lístka do urny. Foto: TASR

Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí sa budú môcť konať skôr. Národná rada (NR) SR v utorok (10. 5.) schválila návrh zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania v komunálnych voľbách 2022.

Voľby sa tak budú môcť konať v posledných 21 dňoch volebného obdobia orgánov samospráv namiesto súčasných 14. Voľby, určené na sobotu, by sa tak mohli konať 22. októbra. Teda nie v období krátko pred Sviatkom všetkých svätých, ako to vychádzalo podľa doterajšej legislatívy.

Novelou sa upravuje aj zákon o politických stranách a politických hnutiach. Zmeny sa týkajú sankcií pre kandidátov koalícií strán a hnutí pri voľbách do Národnej rady SR a do Európskeho parlamentu. Nevzťahujú sa na blížiace sa spojené voľby do orgánov územnej samosprávy.

Voliči v karanténe

Poslanci tiež schválili, že v jesenných spojených voľbách budú môcť voliť aj ľudia s nariadenou karanténou alebo izoláciou v súvislosti s ochorením COVID-19.

Postup podľa tohto zákona sa uplatní iba v prípade, ak k 30. septembru 2022 budú na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR osoby pozitívne na ochorenie COVID-19 a osoby, ktoré s nimi prišli do úzkeho kontaktu, podliehať izolácii alebo karanténe.

O špeciálny spôsob hlasovania budú môcť občania požiadať najneskôr v posledný pracovný deň pred dňom konania sa volieb do 12. hodiny, a to telefonicky zapisovateľa miestnej volebnej komisie.

Na zabezpečenie hlasovania oprávnených voličov sa vytvoria špeciálne volebné obvody so špeciálnou volebnou komisiou, ktorej sídlo môže byť obec, mesto, v Bratislave a Košiciach mestská časť.

Členovia špeciálnej volebnej komisie majú na požiadanie prísť s hlasovacími lístkami a špeciálnou prenosnou volebnou schránkou k voličom, ktorí sa pre izoláciu či karanténu nemôžu dostaviť do volebnej miestnosti. Komisiu by malo tvoriť aspoň osem ľudí, hlasovanie budú zabezpečovať minimálne dvaja vyslaní členovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko