Na hlavný obsah

Johnson ocenil odvahu ukrajinských detí, napísal im otvorený list

Vyjadril presvedčenie, že Ukrajina zvíťazí.

Johnson ocenil odvahu ukrajinských detí, napísal im otvorený list
Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson v otvorenom liste ocenil odvahu a silu ukrajinských detí tvárou v tvár ruskej invázii. A vyjadril presvedčenie, že Ukrajina zvíťazí. List zverejnila Johnsonova kancelária.

„Od začiatku invázie mnohých z vás prinútili opustiť svoje domovy. Opustiť rodiny, priateľov, maznáčikov, hračky a všetko známe a hľadať útočisko v staniciach metra, ďalekých mestách alebo v iných krajinách. Neviem si predstaviť, aký ťažký pre vás bol tento rok,“ napísal Johnson.

„Keď ma váš prezident (Volodymyr Zelenskyj) minulý mesiac previedol po Kyjeve, veľmi ma zarmútila absencia detí a mladých ľudí v parkoch a uliciach,“ uviedol britský premiér.

Zažili veci, ktoré by žiadne dieťa nemalo

„Mnohí z vás videli alebo zažili veci, ktoré by žiadne dieťa zažiť nemalo. Napriek tomu nás ukrajinské deti každý deň učia, čo to znamená byť silný a dôstojný, ísť so vztýčenou hlavou aj v tých najťažších časoch. Neviem si predstaviť lepší vzor pre deti a dospelých,“ poznamenal s tým, že ukrajinské deti by mali byť „hrdé na svoju krajinu, na svojich rodičov, na svoje rodiny, na vojakov a predovšetkým seba“.

Johnson zároveň ukrajinské deti ubezpečil, že ich podporuje celá Británia a milióny ľudí po celom svete. „Tu v Spojenom kráľovstve vyvesujeme ukrajinské vlajky zo svojich domovov, kancelárií, kostolov, obchodov, na ihriskách, dokonca je aj na mojej streche v Downing Street, kde sú okná plné kresieb slnečníc od britských detí,“ uviedol Johnson.

Dodal, že britské deti kreslia ukrajinské vlajky v škole a na znak podpory vyrábajú žlto-modré náramky.

V závere listu premiér vyjadril presvedčenie, že Ukrajina vo vojne zvíťazí. „Z celého srdca dúfam, že sa čoskoro vrátite do svojich domovov, škôl a rodín. Spojené kráľovstvo na vás nikdy nezabudne a vždy vás bude hrdo nazývať priateľmi,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet