Na hlavný obsah

Johnson sa ako prvý zahraničný líder prihovorí ukrajinskému parlamentu

Oznámi ďalšiu vojenskú pomoc.

Johnson sa ako prvý zahraničný líder prihovorí ukrajinskému parlamentu
Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas aprílovej návštevy v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson v utorok (3. 5.) prostredníctvom videohovoru prehovorí k ukrajinskému parlamentu a oznámi ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 300 miliónov libier.

Informoval o tom úrad britského premiéra. Pôjde o prvý prejav zahraničného lídra k ukrajinskému parlamentu od začiatku ruskej invázie 24. februára.

Johnson podľa úryvkov z nachádzajúceho prejavu odkáže na slová britského vojnového premiéra Winstona Churchilla z roku 1940. „Keď moja krajina čelila hrozbe invázie počas druhej svetovej vojny, tak sa náš parlament – rovnako ako váš – počas konfliktu naďalej stretával a britský ľud prejavil takú jednotu a odhodlanie, že na dobu najväčšieho nebezpečenstva spomíname ako na svoju najskvelejšiu hodinu,“ uvedie Johnson.

„Vaše deti a vnúčatá budú hovoriť, že Ukrajinci svet naučili, že hrubá sila agresora nie je nič proti morálnej sile ľudí, ktorí sú odhodlaní byť slobodní,“ dodá.

Ďalšia vojenská pomoc

Johnson sa chystá tiež oznámiť ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 300 miliónov libier. To pôjde nad rámec doteraz poskytnutej pomoci v hodnote zhruba 200 miliónov libier, píše agentúra Reuters.

Nový balík obsahuje okrem iného vybavenie na elektronický boj či prístroje na nočné videnie. Spojené kráľovstvo doteraz dodalo Ukrajine 5 000 protitankových striel, päť protilietadlových raketových systémov s viac ako 100 strelami a 4,5 tony výbušnín.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave k britskému parlamentu 8. marca povedal, že Ukrajinci budú za svoju krajinu bojovať za každú cenu. Odkázal na Churchillov slávny prejav zo začiatku vojny s nacistickým Nemeckom. Johnson Kyjev navštívil 9. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet