Na hlavný obsah

Gabčíkov samopal neuspel, Kubišov granát áno. Od atentátu na Heydricha uplynulo 80 rokov

O udalosti nakrútili aj film Anthropoid.

Gabčíkov samopal neuspel, Kubišov granát áno. Od atentátu na Heydricha uplynulo 80 rokov
Na historických snímkach zhora Reinhard Heydrich a dole parašutisti Jan Kubiš a Jozef Gabčík. Foto: TASR

Reinhard Heydrich bol presvedčeným nacistom a pre Adolfa Hitlera prototypom árijského muža. Vyznačoval sa krutosťou a bezohľadnosťou. Bol strojcom holokaustu a predsedom konferencie vo Wannsee pri Berlíne.

Počas nej predstavitelia nacistického režimu dospeli v januári 1942 ku konečnému riešeniu židovskej otázky – systematickému plánu vyvražďovania miliónov európskych Židov.

Od atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Protektorátu Čechy a Morava SS-Obergruppenführera a generála polície Reinharda Heydricha uplynulo v piatok (27. 5.) 80 rokov.

Do dejín zlatými písmenami

„Operácia Anthropoid, vedená rotmajstrom Jozefom Gabčíkom a rotmajstrom Janom Kubišom, za pomoci mnohých československých vlastencov, známa ako atentát na Heydricha, sa uskutočnila 27. mája 1942 vo vtedajšom Protektoráte Čechy a Morava. Dodnes patrí k najznámejším činom protinacistického odboja počas druhej svetovej vojny. Ide o jediný úspešný atentát na vysokopostaveného funkcionára Veľkonemeckej ríše,“ priblížil riaditeľ odboru vojensko-historických výskumov a zástupca riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Peter Šumichrast.

Podľa českých aj slovenských historikov patrí táto operácia nielen medzi hviezdne okamihy československého odboja v rokoch druhej svetovej vojny, ale zlatými písmenami sa zapísala aj do najnovších dejín Čechov a Slovákov.

„Ich odborný názor potvrdzujú aj dobové vyjadrenia britského brigádneho generála Colina Gubbinsa – neskoršieho riaditeľa SOE (Oddelenia pre zvláštne operácie). Ten po úspešnom vykonaní špeciálnej operácie na Heydricha ocenil statočnosť oboch československých parašutistov slovami, že už v túto chvíľu vstúpili do európskych dejín,“ zdôraznil Šumichrast.

Gabčíkovi sa náboj zasekol

Skupinu Anthropoid 29. decembra 1941 vysadili s príslušníkmi skupín Silver A a Silver B v blízkosti obce Nehvizdy pri Prahe. S pomocou domáceho odboja uskutočnili 27. mája 1942 atentát. V tento deň dostal Gabčík o pol jedenástej v ostrej zákrute v Prahe-Libni znamenie, že sa blíži Heydrichov kabriolet.

Skočil mu do cesty, spod plášťa vytiahol samopal, ktorý sa mu však zasekol. Preto Kubiš vytiahol z tašky a vzápätí hodil špeciálne upravený granát, ktorý explodoval tesne pri aute, pričom úlomky zranili protektora.

Heydrich svojim zraneniam niekoľko dní po atentáte – 4. júna – v nemocnici Na Bulovce podľahol. Pochovali ho v Berlíne, na jeho pohrebe sa zúčastnil aj nacistický vodca Adolf Hitler.

Význam účasti Gabčíka na atentáte na Heydricha podľa historika Martina Poscha nijako neznižuje skutočnosť, že mu v rozhodujúcej chvíli zlyhala zbraň. Kubišovi sa však podarilo odpáliť granát, ktorý Heydricha zranil, a ten potom zomrel.

„Podarilo sa potvrdiť, že Gabčík stlačil spúšť, ale náboj sa zasekol v hlavni. Snaha o priamu likvidáciu Heydricha na Gabčíkovej strane bola, ale, bohužiaľ, zradila ho technika,“ uviedol Posch s odvolaním sa na dokumenty, ktoré predtým objavil český archivár Vojtěch Šustek.

Ničivá odpoveď

Nacisti odpovedali hromadným zatýkaním, popravami, vypálením a vyvraždením obcí Ležáky a Lidice za to, že poskytli pomoc členom odboja. Obdobie po atentáte, smutne známe ako heydrichiáda, si vyžiadalo životy tisícok vlastencov.

Počas masových represálií sa atentátnici ukrývali na rôznych miestach. Posledným útočiskom sa pre nich stal Pravoslávny katedrálny chrám svätého Cyrila a Metoda v Prahe. Tam Gabčík v beznádejnej situácii 18. júna 1942 spáchal samovraždu. Spolu s ním zahynuli aj ďalší parašutisti: Jan Kubiš, Adolf Opálka, Josef Valčík, Josef Bublík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc.

„Je poľutovaniahodné, keď dnes, po 80 rokoch, ktoré uplynuli od tejto historickej udalosti, zaznievajú ojedinelé hlasy o zbytočnosti, respektíve nezmyselnosti uskutočnenia operácie, ktorej výsledkom bola smrť muža so železným srdcom, a ktorý bol nielen jedným z tvorcov holokaustu, ale aj predstaviteľom zločineckého režimu, ktorý plánoval zotročiť a následne vyhladiť aj menejcenných Slovanov. Tieto hlasy nielen znevažujú pamiatku československých parašutistov, ale aj vlastencov, ktorí im napriek reálnemu riziku smrti poskytli neoceniteľnú pomoc,“ vyhlásil Šumichrast.

Jeden z najväčších Slovákov

V ankete RTVS o najväčšieho Slováka skončil pred tromi rokmi Gabčík v prvej desiatke (na 8. mieste). „Gabčík a operácia Anthropoid v posledných rokoch rezonuje v slovenskej spoločnosti. Gabčíkov úspech v spomínanej súťaži skôr pripisujem tomu, že len niekoľko rokov pred ňou v kinách premietali film Anthropoid,“ uviedol Posch, ktorý pracuje v Historickom ústave Slovenskej akadémie vied a v Dokumentačnom stredisku holokaustu.

Vo filme Anthropoid z roku 2016 si Jozefa Gabčíka zahral Brit Cillian Murphy. Ten je známy aj stvárnením postavy Thomasa Shelbyho – šéfa gangu Peaky Blinders z rovnomenného seriálu.

https://twitter.com/bestpeaky/status/1303348683799506945

Podľa Poscha svedčí o stave historických vedomostí slovenského obyvateľstva aj skutočnosť, že do spomínanej ankety sa síce dostal Gabčík, ale v prvej stovke sa neumiestnili velitelia Slovenského národného povstania (SNP) Ján Golian a Rudolf Viest.

SNP bolo najväčším ozbrojeným protifašistickým vystúpením Slovákov počas druhej svetovej vojny. Vtedajšia Slovenská republika bola spätá s nacistickým Nemeckom.

Pomenovali po ňom mesto aj ulicu

Šumichrast zase poukázal na to, že úspešne realizovaná operácia na Heydricha, považovaného za neľútostného kata českého ľudu, vyvolala veľký medzinárodný ohlas, v ktorom však rezonoval aj jasný protest proti barbarskému vyhladeniu Lidíc a Ležákov.      

„Predstavitelia československej vlády v Londýne ju využívali pri presadzovaní svojich požiadaviek v rokovaniach so spojencami, predovšetkým s Veľkou Britániou. O tom, že ich ťah bol úspešný, svedčí historický fakt, že Veľká Británia 5. augusta 1942 odvolala podpis pod Mníchovskou dohodou a 29. septembra 1942 sa k tomuto kroku pripojil aj Francúzsky národný výbor,“ pripomenul Šumichrast.

Po Gabčíkovi na Slovensku pomenovali mesto a tiež ulicu. Elitná jednotka slovenskej armády zase nesie čestný názov Žilinský pluk Jozefa Gabčíka. V roku 2017 vtedajší slovenský prezident Andrej Kiska povýšil odbojára Gabčíka na generálmajora in memoriam.

Ministerstvo obrany SR pri príležitosti okrúhleho výročia operácie Anthropoid organizuje pietnu spomienku pri Gabčíkovom rodnom dome v Poluvsí, čo je teraz časť kúpeľného mestečka Rajecké Teplice. Gabčík tam má aj pamätník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko