Na hlavný obsah

Juhoafrická republika zaznamenáva výrazný nárast prípadov koronavírusu

V krajine je zrejme 5. vlna infekcií.

Juhoafrická republika zaznamenáva výrazný nárast prípadov koronavírusu
Na snímke zdravotníci očkujú obyvateľov v Juhoafrickej republike. Foto: TASR/AP

Juhoafrická republika (JAR) za uplynulý deň zaznamenala 9 757 nových prípadov koronavírusovej nákazy.

Denný počet novopreukázaných prípadov sa tam od stredy (4. 5.) do štvrtka (5. 5.) zvýšil asi o 60 percent. Podľa niektorých epidemiológov už v krajine nastala piata vlna infekcií, uvádza BBC.

Krajina, ktorá má zhruba 59 miliónov obyvateľov, od začiatku pandémie zaznamenala najviac prípadov koronavírusovej nákazy a s ňou spojených úmrtí v celej Afrike.

Štvrtá infekčná vlna v krajine skončila v januári a odhadovalo sa, že piata začne v máji alebo v júni, teda začiatkom zimy na južnej pologuli. Podľa niektorých epidemiológov ale piata vlna nákaz už v krajine nastala. Covidu za posledné dva dni v krajine podľahlo sedem ľudí.

Za terajším nárastom počtu nakazených sú podľa juhoafrického ministerstva zdravotníctva dve subvarianty koronaviru omikron. Ohniská sa nachádzajú v provinciách Gauteng, KwaZulu-Natal a Západné Kapsko.

Juhoafrické ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok o tri mesiace predĺžilo niektoré protikoronavírusové opatrenia, vrátane nosenia rúšok vo vnútorných priestoroch a obmedzení, ktoré sa vzťahujú na zhromažďovanie a na ľudí prichádzajúcich do krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet