Na hlavný obsah

Južné Osetsko odložilo referendum o pripojení sa k  Rusku

Konať sa malo v júli.

Južné Osetsko odložilo referendum o pripojení sa k  Rusku
Na ilustračnej snímke ostnaté drôty neďaleko gruzínskej dediny Churvaleti, blízko hraníc s gruzínskou odštiepeneckou republikou Južné Osetsko. Foto: TASR

Prezident gruzínskeho separatistického regiónu Južné Osetsko Alan Gaglojev v pondelok (31. 5.) odložil už predtým vyhlásené referendum o pripojení sa tohto regiónu k Rusku, ktoré sa malo konať 17. júla. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prezident odložil konanie referenda dovtedy, kým sa neukončia konzultácie s Moskvou. „Do skončenia konzultácií pozastavujem výnos prezidenta Republiky Južné Osetsko z 13. mája 2022, ktorým vypísal referendum,“ uviedol Gaglojev.

Príslušný výnos vydal 13. mája bývalý juhoosetský proruský líder Anatolij Bibilov. Gaglojev, ktorý v aprílových prezidentských voľbách porazil Bibilova, nastúpil do úradu 24. mája.

Moskva uznala Južné Osetsko za nezávislý štát po tom, ako Rusko v roku v roku 2008 vojensky napadlo Gruzínsko. Rovnako uznala aj ďalší gruzínsky odštiepenecký región Abcházsko a v oboch oblastiach rozmiestnila svojich vojakov.

Gruzínska vláda už dávnejšie odsúdila plány separatistického regiónu na usporiadanie referenda o pripojení sa k Rusku. Takéto hlasovanie bude podľa Tbilisi „neprijateľné a nelegitímne“, keďže Južné Osetsko okupujú ruské sily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet