Na hlavný obsah

K chátrajúcim stavbám v havarijnom stave sa v Bratislave nikto nehlási

Samosprávy upozorňujú na chaos vo vlastníckych právach.

Rozpadávajúce sa stavby a neurovnané vlastnícke vzťahy – to sú problémy viacerých častí Bratislavy. Naposledy na to poukázala prepadnutá terasa v Petržalke. Samosprávy upozorňujú najmä na chaos vo vlastníckych právach.

V Petržalke sa zrútilo betónové zábradlie terasy, ktorá bola dlhodobo v havarijnom stave. Mestská časť predtým vyzývala vlastníka na nápravu, k čomu však nedošlo a zábradlie sa rozpadlo.

„Bohužiaľ, pri terasách je nešťastné to, že náklady na ne sú ďaleko vyššie ako akýkoľvek benefit z nich. Niekto v koho prospech to skolaudovali sa tvári, že to nie je jeho. Bytové družstvo nám opakovane odpisuje, že keďže to nie je v katastri, tak to nie je ich, čo je podľa mňa alibistické,“ uviedol starosta Petržalky Ján Hrčka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V podobnej situácii sú aj ďalší starostovia, napríklad v Rači. Niektoré časti terás sú vo vlastníctve mesta, ďalšie vlastnia bytové družstvá či súkromní vlastníci. Sú aj také, ktoré vlastníkov nemajú. Chaos vo vlastníckych právach vznikol najmä počas rozpredávania bytov a garáží. Zasiahnuť nemôže ani mesto.

Vlani vstúpila do platnosti novela zákona, ktorá samosprávam umožňuje investovať verejné peniaze aj do majetku, ktorý nevlastnia. Avšak len do takého, ktorý oficiálne nikomu nepatrí. Ide najmä o prípady havarijných stavov.

Podobná výnimka by podľa samospráv mala platiť aj v prípade havarijného stavu budov, aj keď je ich vlastník známy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny