Na hlavný obsah

K zvýšeniu úrokovej sadzby pristúpila aj britská centrálna banka

Kľúčová sadzba sa dostala najvyššie za 13 rokov.

K zvýšeniu úrokovej sadzby pristúpila aj britská centrálna banka
Na snímke budova britskej centrálny banky v Londýne. Foto: TASR/AP

Britská centrálna banka v snahe o spomalenie vysokej inflácie štvrtýkrát po sebe sprísnila svoju menovú politiku. Tento krok bol v súlade s očakávaniami trhu.

Menový výbor Bank of England (BoE) vo štvrtok (5. 5.) pomerom hlasov 6 ku 3 rozhodol o tom, že kľúčová úroková sadzba vzrastie o 25 bázických bodov na 1 %.

Banka revidovala inflačnú prognózu

Kľúčová sadzba v Spojenom kráľovstve sa tak dostala najvyššie za 13 rokov. Zvyšný traja členovia menového výboru požadovali razantnejšie sprísnenie o 50 bázických bodov.

BoE spustila aktuálny cyklus sprísňovania vlani v decembri. Hlavným dôvodom je vysoká inflácia, ktorá sa v marci zrýchlila na 30-ročné maximum 7 %, čo je viac než trojnásobok v porovnaní s cieľovými 2 %.

Centrálna banka tiež revidovala svoju inflačnú prognózu. Aktuálne počíta s tým, že sa tempo rastu spotrebiteľských cien v posledných troch mesiacoch tohto roka dostane nad 10 %. BoE doteraz očakávala, že inflácia sa dostane na svoj vrchol 8 % v apríli.

V stredu (4. 5.) zvýšila úrokové sadzby najrazantnejšie za vyše dve desaťročia aj Americká centrálna banka (Fed). Menový výbor zdvihol kľúčovú sadzbu o 50 bázických bodov do pásma 0,75 % až 1 %

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika