Na hlavný obsah

Kabinet schválil príspevok pre voľnočasové aktivity detí. Gröhling to kritizuje

Tvrdí, že najprv treba vyriešiť hlavný čas v škole.

Kabinet schválil príspevok pre voľnočasové aktivity detí. Gröhling to kritizuje
Na snímke vľavo v popredí minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR

Vláda v stredu (18. 5.) schválila návrh zákona o financovaní voľného času, podľa ktorého dostanú deti od 5 do 18 rokov na voľnočasové aktivity v sume 50 eur každý mesiac. Na rokovanie kabinetu ho predložilo ministerstvo financií a navrhol jeho prerokovanie v NR SR v skrátenom legislatívnom konaní. Príspevok by sa mal vyplácať od januára 2023.

Ministerstvo školstva a rezort kultúry majú podľa návrhu ustanoviť zoznam voľnočasových aktivít, na financovanie ktorých možno použiť príspevok. Registre majú vzniknúť do 1. januára budúceho roka.

Príspevok by sa mal pripisovať na konto dieťaťa 12 mesiacov vopred. S týmto kontom má nakladať iba oprávnená osoba, a to iba prostredníctvom webu či mobilnej aplikácie, cez ktorú sa bude dať objednať takáto aktivita. Konto by sa malo dieťaťu zriadiť, keď dosiahne päť rokov.

Kritika ministra Gröhlinga

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vládou schválený návrh kritizoval. „Pokiaľ nemáme vyriešený hlavný čas v škole, nemôžeme investovať 400 miliónov eur na krúžky,“ poznamenal. Dodal, že rodičia musia platiť za učebnice a rezort bojuje za to, aby sa zvýšili platy učiteľov, ktorých je nedostatok. Nástupný plat je pritom na úrovni 900 eur.

Odobrený zákon podľa neho sformulovali tak, že hocikto môže po vyučovaní učiť deti čokoľvek a netreba žiadnu kvalifikáciu. Návrh by podporil, pokiaľ dobre zaplatia učiteľov a vyrieši sa hlavný čas v školách. Inak je to podľa jeho slov „nezodpovedné hazardovanie s financiami“.

„Objednávanie krúžku sa bude robiť cez web alebo aplikáciu a každý deň krúžku bude rodič potvrdzovať aj účasť na krúžku. Rodič, ktorý nemá ani mobil či web, bude musieť denne chodiť osobne na obecný úrad,“ skonštatoval.

Systém poukazov sa tiež podľa neho nedá realizovať a nie sú v ňom jasné podmienky poskytovania voľnočasových aktivít. Treba preň novelizovať osem ďalších zákonov. Návrh tiež podľa neho vyžaduje 496 nových zamestnancov ministerstva financií iba na krúžky.

„My ideme normálne vytvoriť ministerstvo voľnočasových poukazov,“ kritizoval šéf rezortu školstva. Zároveň mu je ľúto, že ministerstvo financií zasahuje do kompetencii jeho ministerstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko