Na hlavný obsah

Kanada chce prijať zákon zabraňujúci nákupu a predaju ručných zbraní

Chce proti nim bojovať aj zvýšením trestných sadzieb.

Kanada chce prijať zákon zabraňujúci nákupu a predaju ručných zbraní
Na ilustračnej snímke rozobratá strelná zbraň. Foto: TASR

Kanadská vláda predložila návrh zákona, ktorý by ľuďom zabránil v dovoze, nákupe alebo predaji ručných zbraní kdekoľvek v krajine. Prakticky by tak „zmrazil“ ich držanie. Podľa agentúry Reuters to v pondelok (30. 5.) oznámil kanadský premiér Justin Trudeau.

„Okrem použitia strelných zbraní na športovú streľbu a lov neexistuje žiadny dôvod, prečo by ktokoľvek v Kanade mal v každodennom živote potrebovať zbraň,“ povedal Trudeau.

Zákon by v prípade schválenia tiež umožnil odobrať zbrojné preukazy osobám, ktoré sa dopustili domáceho násilia alebo trestného obťažovania. Tým je napríklad stalking, uviedla spravodajská televízia CTV News.

Súčasťou nového zákona by tiež malo byť opatrenie, ktoré by súdom umožnilo požadovať, aby osoby považované za nebezpečné sebe alebo ostatným odovzdali strelnú zbraň polícii.

Vláda tiež plánuje bojovať proti pašovaniu a obchodovaniu so zbraňami zvýšením trestných sadzieb. Rovnako aj rozšírením nástrojov na vyšetrovanie trestných činov súvisiacich so strelnými zbraňami a posilnením opatrení na hraniciach.

Trudeau oznámil krok necelý týždeň po tom, ako v susedných USA strelec vyzbrojený útočnou puškou zabil 21 ľudí. Medzi nimi 19 detí a dvoch dospelých. Stalo sa tak na základnej škole v texaskom mestečku Uvalde.

Aj napriek volaniu demokratov po regulácii predaja týchto zbraní sa podľa agentúry AP nečaká, že by americkým Kongresom prešla akákoľvek podobná reforma.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet