Na hlavný obsah

Kanada poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc, na Rusko uvalí nové sankcie

Balík obsahuje strelné zbrane aj munície.

Kanada poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc, na Rusko uvalí nové sankcie
Kanadský premiér Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Kanada poskytne Ukrajine dodatočnú vojenskú pomoc vo výške 50 miliónov kanadských dolárov. Zavedie aj nové sankcie voči ruským oligarchom a osobám blízkym režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Oznámil to v nedeľu (8. 5.) kanadský premiér Justin Trudeau na tlačovej konferencii po rozhovoroch s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nový balík vojenskej pomoci bude podľa webovej stránky kanadského premiéra pm.gc.ca obsahovať 18 kamier pre drony vrátane technickej podpory a opráv. Tiež muníciu do húfnice M777, strelné zbrane a muníciu, ako aj satelitné snímky s vysokým rozlíšením za 15 miliónov dolárov.

Kanada tiež uvoľní desať miliónov dolárov na podporu ľudských práv, občianskej spoločnosti a odmínovania na Ukrajine.

Zrušené obchodné clá na ukrajinský import

Trudeau tiež oznámil svoj zámer dočasne zrušiť obchodné clá na ukrajinský import na obdobie jedného roka. Avizoval, že Kanada uvalí na Rusko nové sankcie.

Tieto sankcie sa budú týkať 21 jednotlivcov z Ruska vrátane oligarchov a osôb blízkych ruskej vláde. Ďalšie sankcie sa zamerajú na 19 osôb v ruskom obrannom sektore a päť organizácií za poskytovanie nepriamej alebo priamej podpory ruskej armáde.

Trudeau pricestoval v nedeľu na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny. Navštívil aj mesto Irpiň pri Kyjeve. Po odchode ruských vojakov našli ukrajinské úrady v Irpini stovky nových hrobov, v meste podľa údajov ku koncu marca zahynulo 300 civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet