Na hlavný obsah

KĽDR v boji proti covidu mobilizovala armádu, roznášať má lieky proti ochoreniu

Nie je jasné, čo za lieky to sú.

KĽDR v boji proti covidu mobilizovala armádu, roznášať má lieky proti ochoreniu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea mobilizovala armádu, aby distribuovala lieky proti ochoreniu COVID-19. Nasadila tiež viac ako 10 000 zdravotníkov, aby pomohli vysledovať potenciálnych pacientov s týmto ochorením.

Informovala o tom v utorok (17. 5.) agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejskú štátnu tlačovú agentúru KCNA. Nebolo pritom bezprostredne jasné, aké preparáty sa majú infikovaným ľuďom podávať, poznamenala agentúra AP.

Severokórejské zdravotnícke úrady medzitým oznámili, že sa príznaky horúčky objavili u ďalších 269 510 ľudí, čím sa ich celkový počet zvýšil na viac ako 1,48 milióna.

Koľko z týchto chorých malo pozitívny test na koronavírus, Pchjongjang neoznámil. V KĽDR majú obmedzené testovacie kapacity, takže potvrdili len malé množstvo prípadov nákazy.

Izolovaná krajina prvýkrát oficiálne priznala výskyt covid minulý týždeň. Severná Kórea, ktorá má zhruba 26 miliónov obyvateľov, zatiaľ vykázala 56 úmrtí.

Panujú obavy, že šírenie choroby spôsobí v Severnej Kórei humanitárnu krízu. Severokórejský zdravotnícky systém je dlhodobo v zlom stave a predpokladá sa, že väčšina obyvateľov nie je proti covidu zaočkovaná.

KĽDR v minulosti odmietala dodávky vakcín, ktoré jej Svetová zdravotnícka organizácia ponúkala v rámci programu COVAX.

Severokórejský líder Kim Čong-un minulý týždeň vyhlásil v celej krajine lockdown. Na víkendovom mimoriadnom zasadnutí politbyra vládnucej Kórejskej strany práce kritizoval predstaviteľov zdravotníckych úradov za pomalú reakciu na epidémiu a nariadil armáde, aby pomohla pri distribúcii liekov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet