Na hlavný obsah

Koalícia je zrelá na rozpad, uviedol Matovič. Podľa SaS je skôr dôvod na výmenu ministra financií

Problémom je príprava štátneho rozpočtu.

Koalícia je zrelá na rozpad, uviedol Matovič. Podľa SaS je skôr dôvod na výmenu ministra financií
Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Koalícia je zrelá na rozpad, tvrdí líder OĽANO a minister financií Igor Matovič. Jeho vyhlásenia prichádzajú v čase, keď pripravuje štátny rozpočet na budúci rok. Podľa ministra sa nedá zostaviť bez toho, aby sa nezvýšili viaceré dane. Od spotrebných až po špeciálne odvody, ktoré platia monopolné spoločnosti.

Minister chce zdvíhať platy učiteľom a zdravotným sestrám, nemá však z čoho. Otázka zvyšovania daní naráža naďalej na stranu SaS. Liberáli ministrovi financií odkazujú, že ak má problém zostaviť rozpočet na budúci rok, mal by za seba hľadať náhradníka, a nie sa vyhrážať rozpadom vlády.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Ďalšia búrka v koalícii

V koalícii sa schyľuje k ďalšej búrke. Po miliardovom protiinflačnom balíku a doteraz nevyriešenej otázke okolo dane z ropy začína ministra financií trápiť zostavovanie štátneho rozpočtu na budúci rok.

V diskusii Denníka N priznal, že príprava zákona roka je zúfalá. Matovič tvrdí, že mu nevychádzajú čísla a bez toho, aby sa zvýšili niektoré dane, rozpočet na nohy nepostaví.

„Nedá sa to spraviť, ak nebudeme mať tieto nové dane od bohatých firiem. Od prevádzkovateľov hazardu či výrobcov alkoholu, ktorých SaS a Richard Sulík chráni,“ uviedol Matovič.

Liberáli nehovoria striktné nie

Matovič vyhlásil, že na chodníku leží viac ako 700 miliónov eur, ktoré potrebuje na zvyšovanie platov učiteľov, úradníkov či zdravotných sestier. A ak sa bude pri zvyšovaní daní koaličný partner stavať na odpor, na jeseň, keď sa schvaľuje štátny rozpočet, môže podľa neho koalícia bojovať o prežitie. „Myslím si, že táto koalícia je zrelá na rozpad,“ dodal.

Podľa SaS nie je dôvod na pád vlády, ale skôr na výmenu ministra financií. „Igor Matovič rozpráva o nemožnosti predložiť štátny rozpočet len týždeň po tom, ako nepremyslene a masívne zvýšil výdavky štátu o vyše miliardu eur. Plne rozumieme, prečo rodinné financie zveril svojej manželke Pavlíne,“ reagoval na slová Matoviča o páde vlády minister hospodárstva a šéf strany SaS Richard Sulík.

V Programovom vyhlásení vlády sa píše, že vláda zváži zvýšenie daní pre monopolné spoločnosti. „Je tam napísané, že vláda zváži. My sme zvážili, že v žiadnom prípade,“ dodal Sulík.

Napriek tomu liberáli nehovoria striktné nie. Otvorení sú zavedeniu špeciálnej dane z ropy pre Slovnaft. Ich podmienkou však je, aby sa výnos použil na zníženie iných daní, vďaka čomu by klesli ceny palív alebo potravín.

Podľa opozície koalícia improvizuje

Predseda finančného výboru Marián Viskupič z SaS v súvislosti s Matovičovými vyhláseniami odkazuje, že ak má minister problém zostaviť rozpočet, môže uvoľniť miesto niekomu inému. „Ak má problém zostavovať rozpočet, ak pomaly alibisticky začína hľadať vinníkov, to nie je na rozpad vládnej koalície, ale možno treba pouvažovať, či by nemal byť minister financií, ktorý vie a je schopný zostaviť rozpočet.“

Podľa podpredsedu Sme rodina Petra Pčolinského koalícia vo viacerých otázkach improvizuje. „Koalícia funguje štandardne, to znamená nie je dohodnutá na ničom. Ideme freestyle,“ opísal poslanec vzájomné fungovanie.

Vláda musí návrh štátneho rozpočtu predložiť do parlamentu najneskôr v polovici októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál