Na hlavný obsah

Koalícia navrhla pozastaviť skupiny priateľstva s Ruskom a Bieloruskom

Ide o doplnenie uznesenia NR SR.

Koalícia navrhla pozastaviť skupiny priateľstva s Ruskom a Bieloruskom
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Koalícia chce pozastaviť činnosť skupiny priateľstva s Bieloruskom a skupiny priateľstva s Ruskou federáciou v rámci slovenskej skupiny Medziparlamentnej únie. Skupiny by nemali fungovať, kým sa neskončí vojenská prítomnosť Ruska na území Ukrajiny.

Koalícia to navrhla v rámci doplnenia návrhu uznesenia NR SR, ktorým chce odsúdiť činy Ruskej federácie. Pozmeňujúci návrh týkajúci sa skupín podpísali poslanci z SaS, Za ľudí a OĽANO.

Súčasťou uznesenia je aj odsúdenie činov prezidenta Ruska Vladimira Putina. Ale aj ozbrojených síl Ruskej federácie a jej veliteľov voči zvrchovanému a demokratickému štátu Ukrajina „ako akt bezdôvodnej vojenskej agresie vrátane zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov“.

Rusko podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej agresívnym aktom na Ukrajine pošliapalo medzinárodné pravidlá a princípy demokracie.

„Je pre nás neakceptovateľné udržiavať naďalej vzťahy s režimom, ktorého kroky smerujú k totálnemu spustošeniu krajiny. A tiež k vyhladeniu jej obyvateľstva,“ vyhlásila v pléne NR SR.

Dodala, že „nemáme záujem o interakciu vo forme priateľských zväzkov a nemáme dôvod nadväzovať osobné kontakty s poslancami Ruska a Bieloruska“.

Uznesenie odsudzujúce činy Ruska navrhla doplniť aj opozícia. Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) podal pozmeňujúci návrh. Tým chce docieliť, aby NR SR vyzvala predstaviteľov EÚ a jednotlivých štátov európskeho kontinentu vyvíjať „maximálne úsilie na dosiahnutie mieru a skončenie tohto konfliktu čím skôr“.

Súčasťou návrhu je aj výzva pre všetky štáty, ktoré v rámci svetového spoločenstva môžu prispieť k mierovému riešeniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko