Na hlavný obsah

Kollár: Som presvedčený, že slovenská armáda potrebuje urgentne prezbrojiť

Dôvodom je aj bezpečnostná situácia v Európe.

Kollár: Som presvedčený, že slovenská armáda potrebuje urgentne prezbrojiť
Na snímke predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) počas prehliadky CSM Industry v Tisovci. Foto: TASR

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) je presvedčený, že slovenská armáda potrebuje urgentne prezbrojiť. Uviedol to v piatok (20. 5.) v Tisovci počas návštevy firmy CSM Industry, ktorá sa bude vďaka spolupráci s fínskou Patriou podieľať na výrobe bojových obrnených vozidiel 8×8.

„Doteraz sme boli na technike ešte zo sovietskej éry. Keďže vidíme, aká je bezpečnostná situácia v Európe a na Ukrajine, je najvyšší čas zmodernizovať celú armádu,“ povedal Kollár. Ako dodal, v regióne s vysokou nezamestnanosťou ide aj o príležitosť vzniku nových pracovných miest.

Vzniknú nové pracovné miesta

„Je to obrovská pomoc pre náš región, keď vláda obstarala bojové obrnené vozidlá, ktoré sa budú vyrábať v Tisovci v našej fabrike,“ povedal po rokovaní s predsedom parlamentu riaditeľ spoločnosti CSM Industry Tomáš Maroš.

V Tisovci sú podľa jeho slov schopní vyrábať dve vozidlá mesačne, počítajú vďaka tomu so vznikom 50 nových pracovných miest.

Strojárska spoločnosť CSM Industry nadväzuje na 50-ročnú históriu výroby strojárskych a stavebných mechanizmov v Tisovci. Zameriava sa najmä na výrobu UDS strojov, výrobky dodáva na trhy krajín Vyšehradskej štvorky i ďalších krajín východnej Európy.

Nákup 76 bojových obrnených vozidiel od Fínska schválila vláda koncom marca, celková cena zákazky vrátane munície je takmer 450 miliónov eur. Investíciu rozložili na niekoľko rokov a splácať ju budú postupne.

Väčšina komponentov obrnených vozidiel sa má vyrábať v niekoľkých podnikoch na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet