Na hlavný obsah

Kontroverzné názory na LGBT i dobročinná organizácia. Nový komisár pre deti vyvolal rozdielne reakcie

Kresťanská organizácia ho vníma pozitívne.

Kontroverzné názory na LGBT i dobročinná organizácia. Nový komisár pre deti vyvolal rozdielne reakcie
Na snímke novozvolený komisár pre deti Jozef Mikloško. Foto: TASR

Jozefa Mikloška, ktorý od štvrtka (26. 5.) zastáva funkciu komisára pre deti, vnímajú niektorí kontroverzne. Podpredsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Lucia Plaváková hovorí, že „na najbližšie roky parlament odpísal najlepší záujem detí.“

Pri verejnom vypočutí sa jasne vymedzil proti tomu, aby si mohli dve ženy alebo dvaja muži adoptovať deti. Na druhej strane jeho zvolenie do fukncie vidí pozitívne napríklad kresťanská organizácia eRko.

Liberálna SaS ho nepodporila

Zo 130 hlasujúcich poslancov získal Jozef Mikloško 79 hlasov, a to od strán OĽaNO, Smer-SD, Sme rodina, ale aj od odídencov ĽSNS – kuffovcov. Vieru Tomanovú vo funkcii vystrieda vyštudovaný detský lekár, aktuálne vysokoškolský pedagóg a zakladateľ organizácie Úsmev ako dar Jozef Mikloško. Chce sa zamerať na problémy zdravých detí.

„Väčšinová populácia, čo je teda milión detí, potrebuje vypočutie. To je podľa mňa kľúčová vec, vypočuť si názory detí, čo vlastne tie deti trápi,“ priblížil novozvolený detský komisár.

Podľa Juraja Králika z kresťanskej mládežníckej organizácie eRko Jozef Mikloško dlhodobo zlepšuje podmienky pre život detí na Slovensku. Jeho zvolenie do funkcie oceňuje.

„Vnímame veľkú skúsenosť Jozefa Mikloška, je to v poriadku,“ povedal Králik.

Odpísali záujem detí, reaguje podpredsedníčka PS

Podpredsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Lucia Plaváková však na sociálnej sieti upozorňuje, že zvolením Jozefa Mikloška „na najbližšie roky odpísali najlepší záujem detí“.

„Poslanci a poslankyne zvolili do funkcie komisára pre deti človeka, ktorý má chrániť práva detí, ale on nevidí všetky deti rovnako. Asi si viete predstaviť, akou zárukou ochrany práv bude pre akékoľvek dieťa a mladých ľudí k LGBT menšine či pre dúhové rodiny,“ napísala Plaváková.

Ondrej Gallo z Nadácie pre deti Slovenska dlhodobo vníma názory Jozefa Mikloška, ktoré zaznievajú aj v médiách, ako nezlučiteľné s jeho novou funkciou.

„Sú to názory, ktoré sa týkajú napríklad aj detí, ktoré vyrastajú v rodinách LGBT rodičov,“ priblížil Gallo pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Mikloško je známy aj svojimi výrokmi namierenými proti LGBT ľuďom a rodinám. Na novembrovom verejnom vypočutí kandidátov na post komisára pre deti napríklad obhajoval liečenie homosexuality a jasne sa vymedzil proti tomu, aby si mohli dve ženy alebo dvaja muži adoptovať deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál