Na hlavný obsah

Korčok: Putin sa v prejave snažil legitimizovať vojenskú agresiu

Putin tvrdil, že Rusi pokračujú v boji proti nacizmu.

Korčok: Putin sa v prejave snažil legitimizovať vojenskú agresiu
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS). Foto: TASR

Pondelkový (9. 5.) prejav ruského prezidenta Vladimira Putina potvrdil základný problém celej agresie proti Ukrajine. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

„Základným problémom agresie proti Ukrajine je, že Rusko odmieta právo nášho suseda na nezávislosť, suverenitu a naďalej pošliapava základné princípy medzinárodného práva,“ zdôraznil Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie kategoricky odmietol, že by príčinou ruskej invázie boli prípravy Severoatlantickej aliancie (NATO) na vojenskú intervenciu proti Rusku v súvislosti s Krymom či Donbasom.

„Tieto tvrdenia sú opakovaným a neakceptovateľným pokusom legitimizovať vojenskú agresiu. Opätovne žiadam, aby Rusko skončilo nezmyselnú vojnu, za ktorú nesie plnú zodpovednosť, okamžite zastavilo vojenské operácie, stiahlo vojská z územia Ukrajiny a vytvorilo tak základné predpoklady pre mierové riešenie tohto konfliktu,“ vyhlásil minister Korčok.

Šéf Kremľa v prejave na Červenom námestí pri príležitosti Dňa víťazstva obhajoval inváziu na Ukrajinu. Tisíckam zhromaždených vojakov povedal, že ruské sily na Ukrajine pokračujú v boji proti nacizmu.

Podľa neho Rusko spustilo nevyhnutný „preventívny úder“. Vojenskú akciu zároveň označil za „jediné správne rozhodnutie“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko