Na hlavný obsah

Korčok: Slovensko podporuje vstup Fínska a Švédska do NATO

Je to v našom vlastnom záujme, tvrdí.

Korčok: Slovensko podporuje vstup Fínska a Švédska do NATO
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR

Slovensko jednoznačne podporí vstup Fínska a Švédska do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) v prípade, že sa tak rozhodnú. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) na neformálnom stretnutí šéfov diplomacií NATO v Berlíne.

„Fínsko a Švédsko sú dlhodobo najbližšími partnermi Aliancie. Ruská agresia na Ukrajine zmenila ich pohľad na zaistenie vlastnej bezpečnosti a obrany tak, že dnes vážne diskutujú o vzdaní sa neutrálneho štatútu a vstupe do NATO. Ruská agresia doslova zjednotila celé demokratické spoločenstvo,“ povedal Korčok.

Vstup krajín by posilnil Alianciu

Slovensko podľa jeho slov spraví všetko pre to, aby sa tak stalo čo najrýchlejšie. „Je to v našom vlastnom záujme. Vstupom Fínska a Švédska by sa politicky aj vojensky Aliancia posilnila. Obidve krajiny majú veľké a vyspelé armády, ktoré by boli významným prínosom pre kolektívnu obranu Aliancie,“ vysvetlil.

Dvojdňové neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí NATO v Berlíne začalo v sobotu 14. mája pracovnou večerou s fínskym ministrom Pekkom Haavistom a švédskou ministerkou Ann Linde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko