Na hlavný obsah

Korčok: Vstup Fínska a Švédska do NATO nie je agresívnou expanziou Aliancie

Verí, že obe krajiny sa s Tureckom dohodnú.

fínska a švédska vlajka
Ilustračná snímka – fínska a švédska vlajka.Foto: pixabay.com/koláž RTVS
Foto: pixabay.com/koláž RTVS

Vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO) nie je agresívnou expanziou zoskupenia, ale priamym dôsledkom ruskej agresie na Ukrajine. Povedal to v utorok (17. 5.) minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Šéf rezortu upozornil, že NATO nevyzývalo na vstup týchto krajín do svojich štruktúr. Ide o slobodné rozhodnutie oboch štátov. „Nebyť tejto agresie Ruska na Ukrajine, tak Fínsko a Švédsko by o členstvo nežiadali,“ povedal. Vyvracia tak mýtus, že by sa Aliancia chcela svojvoľne približovať k hraniciam s Ruskom.

Žiadosť o vstup do NATO zo strany týchto dvoch krajín je podľa neho jasným dôkazom, že neutralita ani individuálna obrana nie sú alternatívou. Poukázal pritom na to, že ide o dve krajiny, ktoré majú niekoľkonásobne vyššie výdavky na obranu i počet vojakov v armáde v porovnaní so Slovenskom.

Korčok považuje za dôležité, aby Slovensko podporilo vstup severských krajín do NATO. Priblížil, že prístupové protokoly musí ratifikovať vláda, parlament a následne aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Šéf diplomacie tiež varoval pred zvýšenou aktivitou dezinformačných webov v tejto otázke, ktoré sa budú snažiť manipulovať s verejnou mienkou a informovať nekvalifikovanými tvrdeniami. Plánuje aktívne komunikovať, aby sa predišlo dezinformáciám.

Výhrady Turecka

Na stretnutí ministrov zahraničia NATO v Berlíne turecký šéf diplomacie Mevlüt Čavušoglu podľa Korčoka informoval, že Turecko momentálne nie je pripravené vysloviť súhlas s členstvom Fínska a Švédska v NATO.

Turecko má výhrady k politickým kontaktom medzi vládami jednotlivých krajín a Kurdskou stranou práce (PKK), ktorú Európska únia i Spojené štáty zaraďujú medzi teroristické organizácie.

„Zároveň s výhradami zaznela ochota a pripravenosť bilaterálne rokovať s Fínskom a Švédskom a prísť k textu deklarácie, ktorá bude potvrdením záväzku pristupovať k PKK tak, ako sme sa v EÚ zaviazali,“ vysvetlil Korčok.

„Výhrady, ktoré Turecko má sa nedajú ignorovať. Je to jednoducho objektívny fakt. Ale verím, že sa riešenie nájde,“ dodal s tým, že k prijatiu oboch zmieňovaných štátov treba súhlas všetkých členov NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko