Na hlavný obsah

Kosovo chce ísť do Rady Európy, Vučič zvoláva bezpečnostnú radu

Srbsko s rozhodnutím nesúhlasí.

Kosovo chce ísť do Rady Európy, Vučič zvoláva bezpečnostnú radu
Auto prechádza okolo bilbordu s nápisom ''Kosovo''. Foto: TASR/AP

Kosovská vláda sa vo štvrtok (12. 5.) rozhodla podať prihlášku do Rady Európy (RE). Srbský prezident Aleksandar Vučič v tejto súvislosti zvolal na piatok (13. 5.) mimoriadne zasadnutie štátnej bezpečnostnej rady.

Tvrdí, že Kosovo svojím rozhodnutím porušilo Washingtonskú dohodu. Informujú o tom agentúry AP a Tanjug.

Vláda Kosova vo vyhlásení informovala, že už ratifikovala všetky relevantné dohody na vstup do RE. „V ústave Kosovskej republiky sú garantované ľudské práva a základné slobody,“ píše sa vo vyhlásení.

Rada Európy, ktorá pozostáva zo 46 členských štátov a zameriava sa na ochranu a dodržiavanie ľudských práv, má v Kosove kanceláriu. Jej úlohou je pomoc s demokratickými reformami.

S rozhodnutím Kosova vstúpiť do RE však nesúhlasia srbskí predstavitelia. „Nesmieme sa nechať strhnúť nenávisťou, no naša reakcia musí byť dôrazná, zodpovedná a racionálna,“ povedal Vučič srbským novinárom.

Dodal, že srbskí predstavitelia urobia všetko pre to, aby dokázali, že svoju krajinu vedia ochrániť a bojovať za ňu. Poznamenal, že tento krok Kosova považuje za neférový a že „za touto hrou celkom zjavne stoja západné krajiny“.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008 po občianskej vojne medzi Srbmi a etnickými Albáncami. Do nej intervenovala Severoatlantická aliancia. Ako samostatný štát ho schválilo 117 krajín. Slovensko medzi nimi nie je.

V novembri 2015 sa Kosovo chcelo stať členom organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), no neuspelo, keďže Belehrad bol proti. V roku 2016 sa mu však podarilo vstúpiť do Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet