Na hlavný obsah

Krajiny G7 chcú do roku 2035 energiu prevažne z uhlíkovo neutrálnych zdrojov

Vyhlásil to nemecký minister hospodárstva Robert Habeck.

Krajiny G7 chcú do roku 2035 energiu prevažne z uhlíkovo neutrálnych zdrojov
Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Foto: TASR/AP

Skupina siedmich rozvinutých priemyselných krajín G7 chce do roku 2035 vyrábať elektrickú energiu prevažne z uhlíkovo neutrálnych zdrojov.

V piatok (27. 5.) to na tlačovej konferencii na záver dvojdňového rokovania ministrov energetiky a ochrany klímy krajín G7 vyhlásil nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Zdôraznil, že je to prvýkrát, čo sa štáty tejto skupiny k takémuto záväzku prihlásili.

Odchod od uhlia

„V roku 2035 by vo všetkých štátoch G7, a to je novinka, ku ktorej sa hlási každá krajina skupiny, mal byť energetický sektor prevažne bezuhlíkový. Odchod od uhlia je spoločným cieľom G7,“ povedal Habeck.

Poukázal tiež na to, že niektoré štáty, ako Británia, postupujú v energetickej transformácii rýchlejšie ako ostatné. Členmi G7 sú okrem Nemecka a Británie aj Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kanada a Spojené štáty.

„Nemecko sa snaží byť tiež rýchlejšie,“ povedal Habeck. Nemecká vládna koalícia chce do roku 2030 získavať až 80 percent elektriny z obnoviteľných zdrojov a do roku 2035 až sto percent.

Teraz tento podiel predstavuje asi 40 percent. Nemecká koaličná zmluva počíta aj s tým, že v ideálnom prípade by mohlo Nemecko prestať spaľovať uhlie pre výrobu energie do roku 2030. Doterajšie plány pritom počítali s rokom 2038.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet