Na hlavný obsah

Kraľoval nielen komédiám. Josef Abrhám sa stal ikonou a zachoval si skromnosť

Český herec zomrel vo veku 82 rokov.

Kraľoval nielen komédiám. Josef Abrhám sa stal ikonou a zachoval si skromnosť
Na archívnej snímke český herec Josef Abrhám v divadelnej šatni. Foto: ČTK/Karel Vlček

Josef Abrhám. Keď sa povie meno tohto slávneho českého herca, ľuďom môže napadnúť najmä rola Dalibora Vránu vo filme Vrchní, prchni! či úloha doktora Blažeja v populárnom seriáli Nemocnica na okraji mesta. Ikona českej kinematografie sa však preslávila nielen vďaka týmto počinom.

V iných filmoch či seriáloch však už Josefa Abrháma diváci neuvidia. V utorok (17. 5.) prišla z Česka správa o jeho úmrtí vo veku 82 rokov. Denníku Blesk potvrdil informáciu herec Jan Kačer.

Vnuk Jozefa Hollého to mal sprvu ťažké

Josef Abrhám sa narodil 14. decembra 1939 v Zlíne. Mal silné slovenské korene. Bol totiž vnukom slovenského dramatika, prozaika a evanjelického kňaza Jozefa Hollého. Zároveň aj synovcom slovenského herca Martina Hollého staršieho a bratrancom slovenského režiséra Martina Hollého ml.

Po maturite nemohol ísť pre kádrový posudok na žiadnu vysokú školu. Najskôr preto pracoval v znárodnenej rodinnej tehelni, aby potom mohol vyplniť do prihlášky na VŠMU v Bratislave povolanie – robotník.

Abrhám následne vyštudoval na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe. V 60. rokoch pôsobil v Divadle na Vinohradoch a v Činohernom klube. Krátko pracoval aj v Národnom divadle.

Nudné a protivné postavy vymenil za ikonické komické

Najdôležitejšie sú ale jeho filmové role, zdôrazňuje idnes.cz. V roku 1961 získal svoju prvú – v študentskom filme Věry Chytilovej Strop a súčasne aj v detektívke Vladimíra Čecha Kde alibi nestačí.

„Najskôr som dostával negatívne úlohy. Určili ma za nudného a protivného človeka, ironického hajzlíka,“ spomínal na svoje začiatky pred kamerou podľa ČT24.

Veľkú úlohu mu poskytli neskôr tituly Transport do raja a Veľká cesta či neskôr Človek proti skaze, kde stelesnil Karla Čapka. Klasikou sa potom stali obe verzie pôvodne divadelného Penziónu pre slobodných pánov. „Abrhám tu preukázal osobitý komediálny dar, na ktorom sa neskôr zrodilo mnoho veselohier,“ pripomenul idnes.cz.

Zásadná zmena nastala v 70. rokoch po tom, čo ho dvojica Svěrák-Smoljak začala obsadzovať do svojich komédií. Meno Jozef Abrhám sa postupne ocitlo v titulkoch ich veselohier Marečku, podejte mi pero!, Kulový blesk či Vrchní, prchni!

Abrhám v nich dotiahol k dokonalosti svoje poňatie nesmelých hrdinov, ktorí sa zamotávajú do neriešiteľných komických situácií.

Bohatá kariéra Abrháma aj v seriáloch

To, že herec bol všestranný, preukázal aj neskôr aj muzikál Šakalí léta, ktorý mu priniesol ocenenie Český lev. Nominovali ho ešte za diela Kráska v nesnázích a Odcházení.

V 90. rokoch slávil ďalšie úspechy v Anjelských očiach (1994) alebo v Šakalích rokoch Jiřího Hřebejka, za ktoré dostal Českého leva. Po filmoch Všichni moji blízcí (1998) a Pánská jízda (2004) prišla Hřebejkova Kráska v nesnázích (2006).

Naposledy sa Abrhám postavil pred filmovú kameru v roku 2016 vo filme Jiřího Stracha Anděl Páně 2.

Jozef Abrhám bol aj plodným seriálovým hercom. Ako charizmatický doktor Arnošt Blažej sa preslávil v Nemocnici na okraji mesta. Objavil sa aj v ďalších sériách ako Malý pitaval z velkého mesta, Cirkus Humberto, Náhrdelník, Náves a Hraběnky.

Pokus o pokračovanie kedysi populárnej nemocnice – Nemocnica na okraji mesta po 20 rokoch – v roku 2003 a Nemocnica na okraji mesta – nové osudy (2008) sa ale zaradili k najhoršie hodnoteným českým seriálom.

Doktora Blažeja stvárnil Abrhám v oboch pokračovaniach, i keď mu podľa vlastných slov pripadalo riskantné, aby sa herec predviedol v jednej postave niekoľkokrát. „Tej postavy sa už nezbavím. Do smrti budem pre divákov Blažej,“ hovoril s úsmevom Abrhám.

Precízny výber postáv, skromnosť a ikonický vzťah

České médiá pripomenuli, že Abrhám si svoje herecké úlohy vyberal starostlivo a precízne. Mnohé odmietol, počnúc postavou Honzy zo Starců na chmelu a končiac rozprávkou S čerty nejsou žerty, kde ho nahradil Viktor Preiss.

Počas celej svojej kariéry si zachoval skromný prístup a držal sa pri zemi. Nerád sa tiež zviditeľňoval v médiách a nechal za seba hovoriť svoju prácu.
„Na našu prácu je tak vidieť, že mi tá pozornosť úplne stačí a necítim potrebu na seba upozorňovať ešte viac,“ vysvetľoval podľa ČT24.

Ikonický bol aj jeho rodinný život. Jeho manželkou bola od roku 1976 česká Popoluška Libuše Šafránková, ktorá zomrela minulý rok v júni. Pár sa na českej šoubiznisovej scéne stal ikonickým. Spolu majú syna Josefa Abrháma mladšieho, ktorý sa tiež vydal na dráhu umenia – je režisérom, scenáristom a producentom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet