Na hlavný obsah

Kráľovná diskoték Donna Summerová zomrela pred 10 rokmi

Zaraďuje sa medzi najpredávanejších umelcov.

Kráľovná diskoték Donna Summerová zomrela pred 10 rokmi
Na archívnej snímke z 21. mája 2008 americká speváčka Donna Summer pri vystúpení počas finále súťaže American Idol v Los Angeles. Foto: TASR/AP

Donna Summerová, pôvodným menom LaDonna Adrian Gaines sa narodila 31. decembra 1948 v Bostone, Massachusetts v USA. Donna bola americkou speváčkou a skladateľkou. Od jej smrti uplynulo 10 rokov.

Kráľovná diskoték

Donna bola americkou speváčkou, ktorá bola známa predovšetkým vďaka tanečným hitom zo 70. rokov 20. storočia, ktorými si vyslúžila titul „kráľovná diskoték“ a tiež jedna z mála disko speváčok, ktorá sa udržala v hitparádach až do neskorých 80. rokov.

Hoci je známa hlavne ako jedna z najlepších speváčok disco éry, obsiahla aj žánre ako R&B, rock a gospel, čo sú kategórie, v ktorých získala ceny Grammy.

Predpokladá sa, že dokopy predali viac ako 120 miliónov jej albumov a singlov, čím sa zaraďuje medzi najpredávanejších umelcov.

Študovala vo Viedni

Donna Summer bola obdivovateľkou gospelovej speváčky Mahalie Jackson. Spievala v kostole, neskôr v bostonských kluboch. Keď mala 18 rokov, tak sa pridala k nemeckej produkcii muzikálu Vlasy.

Počas pobytu v Európe študovala vo Viedni a účinkovala v inscenáciách Godspell a Show Boat.

V roku 1972 sa vydala za rakúskeho herca Helmutha Sommera. Po rozvode v roku 1976 si ponechala jeho meno, ale prispôsobila ho anglickému jazyku kvôli svojej kariére.

Počas práce v štúdiách Musicland v Mníchove v západnom Nemecku sa Summer stretla s producentmi a skladateľmi Giorgiom Moroderom a Peteom Bellottem.

Spolu vyprodukovali aj legendárny singel Love to Love You Baby (1975), eroticky nabitú pieseň dlhú takmer 17 minút.

Počas nasledujúcich 14 rokov Summer napísala alebo pomohla napísať väčšinu svojich piesní, vrátane I Feel Love, proto-techno skladby, Bad girls a She Works Hard for the Money.

Veľký úspech zaznamenala aj s piesňou No More Tears (Enough Is Enough), – duet s Barbrou Streisand. Legendárnou sa stala aj jej pieseň Last Dance z filmu Thank God It’s Friday (1978).

Vo svojej autobiografii Ordinary girl (2003, Marc Eliot) Summer odhalila svoju závislosť od drog a alkoholu. Opisuje v nej tiež svoj návrat ku kresťanstvu.

Summerová počas svojej kariéry získala päť cien Grammy. V roku 2013 bola posmrtne uvedená do Rokenrolovej siene slávy. Donna zomrela 17. mája 2012 na rakovinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet