Na hlavný obsah

Laureátka Nobelovej ceny za literatúru, Sigrid Undsetová, patrila k nórskej špičke

Pred nacizmom utiekla do USA.

Laureátka Nobelovej ceny za literatúru, Sigrid Undsetová, patrila k nórskej špičke
Nórska spisovateľka Sigrid Undsetová vo svojej pracovni.

Pred 140 rokmi sa narodila nórska spisovateľka Sigrid Undsetová. Za svoju historickú románovú trilógiu Kristína Vavrincová (Kristin Lavransdatter) získala aj Nobelovu cenu za literatúru.

Nórska prozaička, poetka a dramatička sa narodila 20. mája 1882 v Dánsku. Jej matka bola Dánka, jej otec bol však významný nórsky archeológ Ingvald Undset. Práve on vzbudil v mladej Sigrid záujem o históriu, zomrel však po dlhodobej chorobe, keď mala len 11 rokov.

Po otcovej smrti sa rodina ocitla v existenčných problémoch. Matka ostala sama s tromi deťmi a situáciu finančne nezvládala. Aj preto Sigrid urýchlene absolvovala ročný úradnícky kurz a niekoľko rokov pracovala ako úradníčka. Začala ako 16-ročná, počas práce študovala a tvorila.

Životy bežných žien

Svoj prvý román Pani Marta Oulieová publikovala v roku 1907. Úvodnou vetou diela – „Podviedla som svojho manžela“ – šokovala svojich čitateľov.

V ňom, ako aj v niekoľkých nasledujúcich románoch a poviedkach (Šťastný vek, Jenny, Jar), sa venovala hlavne bežnému život vtedajších žien, medziľudským vzťahom a rodinným problémom na pozadí mesta, v ktorom žila – v Osle, vtedajšej Kristianii.

Zachytávala ženy bohaté i chudobné, pracujúce i v domácnosti. Nesústredila sa ani tak veľmi na postavenie žien, ako skôr na ich poslanie v rámci manželstva a rodiny. Odmietala feminizmus.

Dva roky po prvom románe odišla študovať do Nemecka a neskôr do Ríma, kde stretla aj svojho budúceho manžela nórskeho maliara Andersa Svarstada. Toho si vzala za muža v roku 1912. Manželstvo však nevydržalo dlho.

Po rozpade vzťahu sa presťahovala do Lillehammeru, kde sa starala o svoje tri deti a pokračovala v tvorbe. Jedno z jej detí, prostredná dcéra Mary Charlotte, bola mentálne hendikepovaná a zomrela ako 20-ročná.

Vo svojich dielach sa v témach vzdialila od zobrazenia vtedajšej spoločnosti a začala sa venovať písaniu historických románov najmä z obdobia stredoveku. Taká je aj trilógia Kristína Vavrincová (1920-22), ktorá patrí k vrcholným dielam nórskej literatúry.

Za románovú kroniku odohrávajúcu sa v 14. storočí získala v roku 1928 Nobelovu cenu za literatúru. Opisuje v nej život v Nórsku počas stredoveku skrz portrét jednej ženy od jej narodenia až po smrť.

Viera v tvorbe

Ďalším významným dvojdielnym historickým románom z obdobia 13. storočia je Olav Audunssön v Hestvikenu (1925) a Olav Audunssön a jeho deti (1927).

Jej tvorbu silno ovplyvnila aj viera. V roku 1924 konvertovala na katolicizmus. Vo vtedy prevažne luteránskom Nórsku to bolo nezvyčajné, ba priam škandalózne.

Ťažké chvíle pre ňu nastali s príchodom druhej svetovej vojny. Ako zástankyňu demokracie ju a jej knihy v Nemecku zakázali a po vpáde Nemecka do Nórska musela urýchlene opustiť krajinu a uchýliť sa v neutrálnom Švédsku.

Vo Švédsku sa dozvedela, že počas bojov s Nemeckom zahynul jej najstarší syn. Vydala sa na dlhé putovanie cez Sovietsky zväz a Japonsko, aby sa nakoniec usadila v Spojených štátoch, kde pokračovala v burcovaní proti fašizmu.

Naspäť do Nórska sa vrátila v roku 1945, k literárnej tvorbe sa však už nevrátila. Vojna ju zlomila nielen ako autorku, ale aj ako ženu. Zomrela 10. júna 1949 v Lillehammeri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet