Na hlavný obsah

Lídrov EÚ čaká debata o sankciách či pomoci Ukrajine a utečencom

Prihovorí sa aj Zelenskyj.

Lídrov EÚ čaká debata o sankciách či pomoci Ukrajine a utečencom
Vlajky Európskej únie vejú s ukrajinskými vlajkami pred budovou Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Debatu o sankciách proti Rusku a o ďalšej finančnej alebo vojenskej pomoci Ukrajine čaká v pondelok (30. 5.) lídrov krajín Európskej únie v Bruseli. V úvodný deň mimoriadneho dvojdňového samitu by sa mali baviť aj o tom, ako nahradiť energie dovážané z Ruska a vyhnúť sa pritom ďalšiemu rastu cien či oddialeniu klimatických cieľov EÚ.

Počas prvej časti samitu prehovorí ku kolegom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjevský líder opakovane vyzýva „dvadsaťsedmičku“ na prijatie ďalších sankcií proti Rusku či dodávkam nových zbraní.

Krajiny EÚ sa na novom súbore sankcií, zahŕňajúcom embargo na dovoz ropy, nedokázali zhodnúť už takmer mesiac. Platí to od chvíle, čo ho navrhla Európska komisia (EK).

Ak by sa v pondelok na poslednú chvíľu veľvyslanci členských krajín nedohodli na upravených podmienkach embarga, čaká zrejme maďarského premiéra Viktora Orbána dlhá diskusia s množstvom kritických pripomienok od šéfov ďalších štátov. Práve Maďarsko totiž dlhodobo blokuje embargo s odvolaním sa na dosahy na svoju ekonomiku.

Prezidenti a premiéri krajín EÚ by podľa navrhovaných záverov samitu mali prisľúbiť Kyjevu peniaze na okamžité verejné výdavky a vysloviť sa aj pre dlhodobé medzinárodné financovanie povojnovej obnovy krajiny, v ktorej bude EÚ hrať hlavnú úlohu.

Poverí tiež Európsku komisiu, aby v rámci súčasného viacročného rozpočtu únie našla ďalšie peniaze na pomoc krajinám prijímajúcim ukrajinských utečencov.

Žiadaného jednomyseľného prísľubu rýchlej kandidatúry do EÚ sa Zelenskyj v pondelok nedočká. Lídri sa o nej budú baviť až na júnovom samite.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet