Na hlavný obsah

Lipšic sa dopustil disciplinárneho previnenia, rozhodol súd

Dostane písomné pokarhanie.

Lipšic sa dopustil disciplinárneho previnenia, rozhodol súd
Na snímke špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic. Foto: TASR

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa dopustil disciplinárneho previnenia. Rozhodol o tom v piatok (20. 5.) Najvyšší správny súd (NSS) SR v rámci disciplinárneho konania voči Lipšicovi. Inicioval ho generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Šéf Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dostane za disciplinárne previnenie písomné pokarhanie. Má tiež nahradiť trovy konania. 

Lipšic pochybenie odmietal. Tvrdil, že pokyn generálneho prokurátora nekomentovať prípady iných prokuratúr sa netýka ÚŠP. Už skôr poznamenal, že jeho mediálne stanovisko z júla 2021 padlo v čase, keď na verejnosti opakovane šírili nepravdivé informácie o údajnej „manipulácii“ pri vyšetrovaní najzávažnejších káuz.

Považoval za svoju morálnu povinnosť zastať sa vyšetrovateľov a prokurátorov, „ktorých neodôvodnene napádajú a osočujú“.

Lipšic rozhodnutie rešpektuje, ale nesúhlasí s ním

Lipšic rozhodnutie senátu rešpektuje, ale nesúhlasí s ním. „Ide o pomerne precedenčné rozhodnutie,“ povedal. Zdôraznil, že viacerí iní kolegovia-prokurátori sa dopustili rovnakého previnenia, ale nebol podaný dôvod na ich disciplinárne stíhanie.

„Keď sa napríklad vyjadrovali k veciam dozoru špeciálnej prokuratúry a boli na to, v princípe, len upozornení, aby si v budúcnosti lepšie preverovali veci,“ priblížil Lipšic.

Svoje vyjadrenie stále považuje za správne. „Berúc do úvahy čas v lete minulého roku a okolnosti, ktoré vtedy boli, a ktoré sčasti aj pretrvávajú. Agresívna, neprimeraná, bezprecedentná snaha spochybňovať vedené trestné stíhania a napádať vyšetrovateľov a prokurátorov špeciálnej prokuratúry. Kedykoľvek by som sa znovu svojich kolegov a vyšetrovateľov NAKA zastal,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko