Na hlavný obsah

Objaviteľ peroxidu vodíka Louis-Jacques Thénard sa narodil pred 245 rokmi

Zrealizoval viacero dôležitých výskumov.

Objaviteľ peroxidu vodíka Louis-Jacques Thénard sa narodil pred 245 rokmi
Louis Jacques Thenard. Foto: Twitter

Francúzsky chemik, autor metódy analýzy organických látok, spoluautor spôsobu získavania draslíka a sodíka, vynálezca získania alkalických kovov čisto chemickým spôsobom a objaviteľ peroxidu vodíka a bária. Je jedným zo 72 významných mužov, ktorých meno je zapísané na Eiffelovej veži v Paríži.

Louis-Jacques Thénard sa narodil 4. mája 1777. Narodil sa ako druhý zo siedmich detí chudobnej roľníckej rodiny, ale rodičia mu s pomocou farára umožnili štúdium. Najprv študoval v Sens a od roku 1793 v Paríži.

Jeho prvý pôvodný článok (1799) bol o zlúčeninách arzénu a antimónu s kyslíkom a sírou. Ako píše portál Britannica, v roku 1807 začal dôležitý výskum éterov.

Vyrobil peroxid vodíka

Za zmienku stoja aj jeho výskumy kyseliny sebakovej (1802) a žlče (1807), ako aj objav peroxidu vodíka (1818). V roku 1799 vyvinul pigment známy ako Thénardova modrá ako odpoveď na požiadavku Jean-Antoine-Clauda Chaptala na lacné farbivo.

V roku 1818 prvýkrát vyrobil peroxid vodíka. Zreagoval peroxid bária s kyselinou dusičnou a prišiel s vylepšenou verziou procesu s použitím kyseliny chlorovodíkovej. Potom nasledovalo pridanie určitého množstva kyseliny sírovej, aby sa vyzrážal vedľajší produkt síran bárnatý.

Tento proces sa používal od konca devätnásteho storočia až do polovice dvadsiateho storočia na výrobu peroxidu. 

Nakoniec, v roku 1894, stopercentne čistý peroxid vodíka prvýkrát získal vákuovou destiláciou Richard Wolffenstein. Informuje o tom portál World of chemicals.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet